Гранада

29.10.2010
Гранада

Гранада (Granada) е един от най-красивите испански градове. Той е заключен на три сравнително невисоки хълма, а около тях се извисява планината Сиера Невада. Това живописно разоложение на Гранада е в югоизточната част на Испания, а тукашната област е Андалусия. Гранада е разположен е на 738 м надморска височина в подножието на Сиера Невада, точно при сливането на реките Даро и Хенил. Днес в този популярен туристически център живеят около 238 000 души.

Гранада дължи огромната си популярност най-вече на невероятните архитектурни шедьоври, които заемат по-голямата част от протежението на улиците. Тук почти на всяка крачка може да видите едни от най-добрите образци на мавританска, еврейска и христианска архитектура. Гранада е един от основните университетски центрове в Испания, привличащ студенти от цялата страна. Повече от два милиона туристи годишно посещават Гранада. Градът е благоприятстван и от близостта с крайбрежието Коста дел Сол в южна посока.

От 7 век пр.н.е. на мястото на днешния град съществува келтиберийско селище, което поддържа търговски контакти с финикийци, картагенци и гърци. През 5 век пр.н.е. е основана гръцката колония Елибирге, която през римската епоха е наричана Илиберис. При вестготите градът запазва значението си на църковен и административен център, като се превръща и във важна крепост.

Еврейската общност се установява в отделно предградие, наречено Гарната ал-яхуд, което по-късно дава името на целия град. В Гранада е открит първият мюсюлмански университет в Западна Европа, както и че тя е последният арабски град в Испания, отстъпен на християните през януари 1492 г., когато във владение влизат римско-католическите монарси Фердинанд II и съпругата му Исабела I.

Дворецът Алхамбра в Гранада

Невероятният средновековен дворец Алхамбра, който се намира в единия край на Гранада е върхово архитектурно постижение на мавританската култура и стил. Като такова Алхамбра е една от най-посещаваните туристически забележителности в тази част на Испания. Името АлХамбра буквално се превежда от арабски “червена крепост”. Той датира от 1238 г, а по това време на Пиренейския полуостров завършва многовековната борба на християните за отвоюване на испанските земи от арабите, известна в историята под името Реконкиста.

Различните части на замъка Алхамбра са строени през различни векове, но повечето, които днес са се запазили, датират от и след 14 в. Въпреки, че ислямът забранява изобразяването на човешки и животински фигури, комплекса е украсен богато с геометрични елементи, растителни мотиви и класическа арабска калиграфия. Един от интересните моменти в архитектурата на този замък в Гранада е, че на фасадата на кулата има вдлъбнатина, в която е поставена статуя на Дева Мария с Младенеца. Със своите 45 метра кулата Комарес е най-високата в Алхамбра. Цялото вътрешно пространство е заето от Тронната зала, наричана още “Зала на посланиците”.

Едно от най-впечатляващите места в Гранада е квартал Албайсин, който е включен в списъка със световното културното наследство на ЮНЕСКО през 1989 г. Албайсин е стар мавритански квартал, разположен по наклоненото крайбрежие на Гранада. Наричат го още Белия квартал заради преобладаващия бял цвят при боядисването на сградите. Този квартал на Гранада е изтъкан от малки и шумни пазарски улици, но има и някои по-спокойни места за разходка.

Катедралата в Гранада се смята за едно от върховите постижения на испанския ренесанс наред с двореца Ел Ескориал край Мадрид. Тази забележителна религиозна постройка се смята за една от най-красивите и величествени катедрали в тази част на Испания. Строителството на катедралата в Гранада започва през 1521 г., като е издигната в готически стил. Крайната фаза по строежа й е през 1714 г. , когато в архитектурата вече са добавени и ренесансови мотиви.

3.9
Общо гласували: 7
5 1
4 4
3 2
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати