Лас Вегас

22.04.2010
Las Vegas

Наричан още Градът на греха, Градът на хазарта, Лас Вегас без никакво съмнение оправдава титлата на Развлекателната столица на света. Лас Вегас е прословут със своите многобройни казина, тузарски хотели и постройки, разнообразните развлечения за възрастни, скъпите си бутици и изобщо разточителния начин на живот, който се води в Столицата на хазарта в САЩ. В Лас Вегас се намира всичко онова, което сме свикнали редовно да виждаме от кинопродукциите на екрана – денонощно забавление, коктейл и басейн, модни прояви и куп още мероприятия, които с право могат да се определят като „панаир на суетата”.

Лас Вегас е най-гъстонаселеният град в американския щат Невада. Всъщност Лас Вегас е най-голямото населено място, основано през 20 век в Щатите. Целият тузарски комплекс се разпростира на 340 кв. км площ, а населението му достига към 600 000 души. В буквален превод от испански Лас Вегас означава "Ливади" или "Плодородни долини". Днес в тези „плодородни долини” се намират едни от най-разпознаваните от екрана постройки в света, едни от най-добрите голф игрища на територията на САЩ, едни от най-луксозните магазини. Тук дори има умален вариант на Айфеловата кула. Изобщо всичко в Лас Вегас е с етикет „най-”. Редица световноизвестни кинопродукции имат за фон неоновите булеварди на града или пък неговите лъскави хотели и казина.

Лас Вегас е основан преди малко повече от век. Името му фигурира през 1905 и официално става град през 1911 година. По това време Лас Вегас бил нещо като спирка за пътуващите назапад. В началото на 20 век бъдещият Град на греха става важен жп възел, най-вече заради находищата и мините в района му, продукцията от които се изнасяла от гарата на Лас Вегас към различните направления в САЩ.

Хотел в Лас Вегас

Не търговията обаче оказва благоприятно влияние върху развитието на Лас Вегас, а по-скоро построяването на язовир Хувър. Развитието на туризма покрай изграждането на язовира, а в последствие и озаконяването на хазарта, предизвиква появата на първите хотели и казина в Лас Вегас. Последва строителен бум до края на 40-те години на миналия век. Първите хотели с казина са издигнати край двете платна на главния път. По този начин се оформя главната улица, което днес се нарича Стрип.

През 50-те години на отминалия век разрастването на Лас Вегас като световноизвестен туристически център продължава. По това време са построени едни от най-големите хотели с казина, които функционират и до днес – Дезърт Ин, Сахара, Сендс и др. През 1955 г. е построен и първата по-висока сграда по главната улица – хотел Ревиера. Лас Вегас е мястото, където легендарният Франк Синатра изнася в продължение на 43 години представления из някои от най-луксозните хотели в града на греха.

През 70-те години се наблюдава значителен спад в притока на туристи в Лас Вегас , защото градът вече няма какво ново да предложи на посетителите си. Градската управа се заема и извършва кардинални промени през 80-те години на миналия век, като са реновирани повечето хотели, построени са няколко нови с по-голям капацитет и повече удобства. Сред атракциите за туристите са новопостроеният изкуствен вулкан, който бълва огнени парчета, резерват за бели тигри, бесейн с делфини, различни водни комплекси с водопади и пързалки. Изграден е и атрактивният Остров на съкровищата с неговия пиратски кораб в реални размери.

Лас Вегас

Особено атрактивен в Лас Вегас е хотел Ескалибур, който отваря врати през 1990 година. Този тузарски комплекс всъщност наподобява средновековен замък на няколко етажа. Като част от специалната програма на гостите на хотела е и рицарското шоу, различните шутове, които развеселяват туристите. В хотел Луксор може пък да се види копие на гробницата на Тутанкамон в реални размери. Вътрешният двор на този хотел в Лас Вегас е толкова голям и просторен, че може да побере цели девет боинга, които са наредени един върху друг.

4
Общо гласували: 12
5 5
4 2
3 5
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати