Тракийската гробница в Казанлък

26.03.2010
Тракийска Гробница в Казанлък

Тракийската гробница в град Казанлък е една от най-старите и най-интересни ранноелинистични гробници, открити на територията на България. В тази част на страната е разположена т.нар. Долина на тракийските царе. Самата тракийска гробница в Казанлък представлява зидана сводова гробница, която е част от голям некропол, разположен в близост до древния тракийски град Севтополис.

Тракийска гробница в Казанлък е един от 100-те национални туристически обекта, а от 1979 г. е включена в списъка на ЮНЕСКО на Световното културно и природно наследство.

Тракийска гробница в Казанлък е на тракийския владетел Ройгос. Тя е открита случайно на 19 април 1944 година от войници, които копаели окоп под могилен насип в североизточната част на Казанлък.

Казанлъшката гробница

Могилата по нищо не подсказвала, че под нея се крие това огромно археологическо съкровище - имала вид на естествен завършек на обикновен малък хълм. Височината на могилата над Казанлъшката гробница достигала 7 метра, а диаметърът в основата й бил 40 метра. Докато копаели войниците попаднали на иззидана каменна стена. Корпусът на Казанлъшката гробница се състои от гробна камера с кошеровидно-камбановиден купол и коридор към нея.

Върху целия некропол има каменна риза, от която пред входа на дромоса се отделят два успоредни зида. Те оформят правоъгълно преддверие с дължина 2, 60 метра и ширина 1, 84 метра. Гробницата е изградена от тухли в две форми - в дромоса имат правоъгълна форма, а в куполното помещение са трапецовидни. Трапецовидните тухли са се използвали за изграждането на помещения с кръгъл план.

Сравнително неголям набор от предмети, скъпоценности, както и човешки и животински скелети са открити при археологическите работи в Казанлъшката гробница. В камерата са открити останки от мъж и жена, в коридора пред камерата кости на кон. В могилния насип са открити керамични и обредни съдове, както и части от златни украшения. Смята се, че Казанлъшката гробница е била ограбена още в древността. В тази тракийска гробница също са открити следи от жертвеници, служели за извършването на жертвоприношения.

Тракийска гробница в Казанлък се счита за шедьовър на тракийската архитектура. Значението й е огромно, защото тя е единственият в България цялостно съхранен паметник на живописта от ранноелинистичния период между 4-3 век. Стенописите по стените й са уникални. Една част от много добре запазилите се рисунки са в коридора и куполното помещение. Друга част, която заема около 40 кв. м са по стените на дромоса и погребалната камера.

Тракийска Гробница  рисунки

Художникът Кодзамакис, известен в античната история, е работил с 4 основни цвята: черен, червен, жълт и бял. Използвани са две техники: мокро фреско при декоративната и фигуралната живопис и темпера при оцветяването на пода и стените. В украсата е използвана енкаустична техника, при която мазилката добива лъскав, почти огледален блясък. Повечето от стенописите претворяват военния живот, обикновени битови сцени, както и моменти от задгробния живот.

Обектът е част от създаденото през 1966 движение 100 национални туристически обекта на България. За да разгледате другите обекти, кликнете на посочения линк.

3.5
Общо гласували: 11
5 1
4 6
3 2
2 2
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати