Крепост Меджиди Табия

07.10.2011
Крепост Меджиди Табия в Силистра

Крепост Меджиди табия е много запазена турска отбранителна крепост, датираща от 1847 г. Тази старинна конструкция доминира на един от най–красивите хълмове край Силистра, който е град разположен в североисточна България, на река Дунав, малко преди реката да се влее в Черно море.

Крепостта Меджиди табия е уникална най-вече заради са високите стени и подземните тунели, които стигат от хълма до ключови места чак до другият край на града. С тази си конструкция крепостта Меджиди табия доста напомня сложната система от подземия и тунели, която има и сръбската крепост Петроварадин, разположена край втория по-големина сръбски град - Нови Сад.

Силистренската крепост

Крепост Меджиди Табия се извисява южно от Силистра и се счита за най- запазената от шестте укрепителни пункта на фортификационната турска система. Меджиди табия изиграва важна роля в руско-турските войни от 1853-1856 г. и 1877-1878 г. В хода на историята по време на властаването по тези български територии на Османската империя, река Дунва се утвърждава като естествена граница на турските владения. Това предизвиква нуждата от построяването на крепостта Меджиди табия, която осигурила допълнително укрепване на крайдунавските градове.

Идеята за построяването на тази система от военни укрепления е дело на немския военен инженер Хелмут фон Молтке, който идва в Силистра през през 1837 г. Основите на крепостта Меджиди табия са положени през 1841 година, а окончателно завършена тя е била през 1853 г. Това турско укрепление е строено е от принудително събрани 300 българи. Главните майстори на Меджиди табия идват от Дряново, а каменоделци са предимно от региона на крайдунавския град.

Останки от крепостта Меджиди Табия

Крепостта е кръстена на султан Абдул Меджид, който бил заинтригуван от новопостроената конструкция и дошъл да я види през 1847 г. Дикато траело сторителството на Меджиди табия в силистренско се издигат и първите монолитни възрожденски храмове– в Алфатар (1846 г.) и Калипетрово (1847 г.) Самата крепост Меджиди табия има формата на шестоъгълник, а височината на стените й достига около 8 метра. Около крепостта е издълбан ров, който служел за защита и за маскировка. Меджиди табия участва активно в Кримската война, която започва през 1853 г. в Силистра, като тук се е борил в сражения самия руски писател Лев Николаевич Толстой.

Желаещите да разгледат този исторически паметник имат възможност да останат да пренощуват на палатка на брега на река Дунав.

Обектът е част от създаденото през 1966 движение 100 национални туристически обекта на България. За да разгледате другите обекти, кликнете на посочения линк.

3.5
Общо гласували: 12
5 3
4 3
3 3
2 3
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати