Pochivka.com»Статии и Новини»Музеи»Mузей Никола Вапцаров Банско

Mузей Никола Вапцаров Банско

Rosi TrifonovaRosi Trifonova
Администратор
2k
Къща Музей Никола Вапцаров

Най-добрия планински зимен кирорт в България – Банско, е една перфектна дестинация за ваканция или отдих през почивните дни. Посещението на този реномиран ски-център може да ви осигури както невероятни мигове сред естествено красивата природа на района на Югоизападна България, така и изключително богат набор от исторически паметници на културата.

Един от тях е къщата музей на поета Никола Вапцаров в Банско. Интересните експозиции в родния дома на поета дават подробна информация за живота и творчеството на Вапцаров. Mузей Никола Вапцаров град Банско е включен в списъка със 100-те национални туристически обекта на Българския туристически съюз.

Mузей Никола Вапцаров се намира в родната къща на поета, което е разположена на главния площад на Банско. Това централно за града място до преди години бе кръстено на автора на стихосбирката „Моторни песни”, но сега носи името „Демокрация”. Mузей Никола Вапцаров работи всеки ден от 9:00 сутринта до 5:00 вечерта като обедната почивка е от 12:00 до 2:00 следобед. В къщата на поета може да получите подробна информация за него и неговото семейство, което си остава една от най-интригуващите фамилии в планинското градче.

Музей Банско

От 1912 г. Вапцаров живее със семейството си в тази къща. Тя е отворена за обществени посещения като музей от 2 юли 1953 г. Още тогава е запазено и е възстановена по указания на членовете на семейството му - майка му Елена, брат му Борис и сестра му Райна. До днес домашно-битовата среда и обстановката по време на неговото детство е изключително автентична и добре запазена. Около Mузей Никола Вапцаров има още няколко бивши жилищни постройки, които са преустроени в различни етапи в периода между 1953-1979 г.) с цел да се изградят експозиционна площ и помощни помещения за музейните експозиции.

Интересен факт е, че именно къщата е дала фамилното име на семейството на поета. Тукашните жители я наричали „Вапцаровата къща” или просто „Вапцарницата”. Това наименование идва, защото в нея се помещавала вапцарница, което е местната диалектна дума за боядисване. От тук и тръгнало името на цялата фамилия Вапцарови. Самата майката на Никола била от фамилията Везюви, а баща му е от рода Проданичини.

По време на откриването на музея голяма помощ за автентичната му обстановка оказват спомените на майката на Никола Вапцаров – Елена. Благодарение на нейната помощ Mузей Никола Вапцаров претворява вида, който имали стаите по време на юношеските години на твореца. Днес във вътрешността на Mузей Никола Вапцаров може да видите експозиции, подредени на два етажа, които разказват за три етажа от живота на Вапцаров. В началото на 90-те години на миналия век Mузей Никола Вапцаров е допълнен с малка зала за беседи и кинопрожекции. Тя е създадена от български специалисти от кино центъра в Бояна, а инициативата е на известния наш режисьор Въло Радев.

Банско Музей Никола Вапцаров

Обектът е част от създаденото през 1966 движение 100 национални туристически обекта на България. За да разгледате другите обекти, кликнете на посочения линк.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
50
42
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати