Язовир Доспат

15.07.2010

Образувал се при 1 200 метра надморска височина, язовир Доспат е един от най-високо разположените изкуствени езера на територията на България. Невероятно красивата местност на язовир Доспат се намира в югозападната част на страната, точно в сърцето на Западните Родопи. Язовир Доспат се е формирал на едноименната река, в непосредствена близост до самия град Доспат. Целият язовир се разпростира на обща площ от 22 000 декара, което автоматично го превръща и в един от най-големите подобни водни басейни на територията на България. Язовир Доспат е сред най-пълноводните у нас.

Водосборната област на язовир Доспат е 432.30 кв.км, като най-високо работно водно ниво е 1197.75 м, най-ниско работно водно ниво - 1174 м, а залята площ възлиза на 22.00 кв.км. Средният годишен приток възлиза на 249.07 млн.куб.м. На територията на язовир Доспат има завирен обем от 449.22 млн. куб. м и полезен обем - 447.13 млн.куб.м.

Язовирната стена на Доспат е от каменнонасипен тип, а нейната височина от основата достига до 60, 50 м. Дължината по короната на язовирната стена е 230 м и кота корона - 1200.50 м. Най-високото водно ниво на язовир Доспат е 1200.50 м.

Язовир Доспат

Като оставим на страна тази „суха”, но все пак важна статистика, язовирът на река Доспатска е едно от най-приятните и предпочитани места за почивка и отдих сред природата в тази част на страната. Тук любителите на риболова откриват своя рай.

Язовир Доспат е невероятно богат на риба, като в него може да се лови шаран, пъстърва, кефал, костур, червеноперка и каракуда. Риболовът в язовира е както със спортен характер, така и със стопански цели. Докато хвърляте въдица в чистите води на язовир Доспат може да се любувате на красива природа, чист въздух и дори на някои удобства, които предлагат разположените по брега ваканционни селища и къмпинги.

Язовир Доспат е дълъг 19 км, а на ширина достига около 1 км, що се отнася до разположението му в посока северозапад - югоизток. Край североизточния бряг на водоема преминава живописен път между градовете Сърница и Доспат. Преди да бъде изграден язовир Доспат по западната страна на едноименната река са разположени селата Орлино (Божалан) и Бърдуче, а на източния й бряг е село Арнудли.

След появата на язовир Доспат те са изселени, в резултат на наводняването на териториите. По-рано тукашните земи са били изключително плодородни, а в тогавашната долина, която днес се заема от язовир Доспат, са се отглеждали житни култури. В района на язовир Доспат са и язовирите Въча, Сърница, Беглика, Батак и Широка поляна.

Каскадата Доспат-Въча е най-големият хидро-енергиен комплекс в България. Язовир Доспат е пуснат в действие и съответно завирен през 1967 година, а когато е построен, той е вторият по големина в страната. Към язовир Доспат са насочени водите на Осинска река, в резултат на което в него годишно се вливат допълнително 10 милиона куб. м. вода.

Това от своя страна играе важна роля в покачването на производителността на всички ВЕЦове по-нататък по каскадата с 10% или 10 GWh годишно. Водното съдържание на язовир Доспат се пренасочва към ВЕЦ „Тешел“, а след това преминава последователно през ВЕЦ „Девин“, язовир Цанков камък, ВЕЦ „Цанков камък“, язовир Въча, ПАВЕЦ „Орфей“, язовир Кричим, ВЕЦ „Въча“ и ВЕЦ „Кричим“.

4.4
Общо гласували: 9
5 5
4 3
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
Ysmivka
Ysmivka
14.11.2013 10:36
Язовир „Калин“ е най-високо разположеният язовир в България и на Балканския полуостров - 2394 м. н.в.
0
0