Връх Мальовица

Rosi TrifonovaRosi Trifonova
Администратор
2k
Мальовица в Рила

Връх Мальовица е един от най-известните върхове в северозападната част на планина Рила, която е най-голямата за територията на България, а нейният връх Мусала (2925 метра) е най-високият на целия Балкански полуостров. Самият връх Мальовица достига до височина 2729 метра и е обикнато място за изкачване от много страстни алпинисти. Районът около върха Мальовица е едно от най-посещаваните места в Рила планина. Тук е изграден първокласен зимен курорт , който носи същото име. Най-много посетители Мальовица привлича през зимните месеци, защото тогава условията за практикуване на зимни спортове са най-добри.

Мальовица предлага отлични условия както за ски спускания, така и за каране на сноуборд. Специално за любителите на тази зимна дъска за спускания са изградени множество разнообразни по трудност маршрути, където любителите на силни усещания могат да се отдадат на екстремни снежни спускания. Районът около връх Мальовица е изключително богат и на циркусни езера. Северно от върха, в билната заравненост носеща името Мальово поле се намират трите красиви ледникови Мальовишки езера. В Югоизточна посока от Мальовица пък може да видите един в дълбок циркус, където са разположени Еленски езера, които са две на брой.

Изграденият почти изцяло от гранит връх Мальовица е ограден между долините на река Мальовишка и река Урдина. Докато южните склонове на Мальовица се отличават с по-меки черти, северният склон е екстремен, като е предизвикателство за привържаниците на алпийското катерене. Южната страна на Мальовица е полегат и лесно достъпен. Тук има множество живописни пасища и приятни туристически маршрути за пешеходен туризъм. Северният склон на Мальовица представлява почти отвесна скала и е трудно достъпен. Тук е и едни от най-посещаваните от алпинисти скални стени в България.

Най-лесно може да покорите връх Мальовица с изкачване по пътя, който тръгва от село Говедарци. По асфалтов път се стига до Централната планинска школа, откъдето се поема към хижа Мальовица, разположена на около 2000 метра надморска височина. Ако не сте страстен и обигран планинец, ще изминете пътя от Централната планинска школа до хижата за около 30 минути при средно ниво на физическата подготовка. Разбира се, ако не желаете да изкачвате отсечката има вариант да стигнете до хижата и с автомобил, но той при всички случай трябва да е високопроходим. Това пък от своя страна си е чиста проба предизвикателство за офроуд маниаците.

Връх Мальовица

През зимните месеци, някъде до средата на май, докато по Мальовица все още се задържа сняг по този път тече доста буйна река. След като се доберете до хижа Мальовица се пригответе за едно стабилно катерен до самия връх. От хижата до най-горната точка на Мальовица денивелацията е около 760 метра, като това разстояние се изминава за интервал от 2.5 - 3 часа. Ако изкачвате връх Мальовица през по-топлите месеци, няма как да не ви направят впечатление многото паметни плочи на загинали тук туристи и алпинисти, по причина на лавините, които са доста често явление на Мальовица.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

3.9
52
45
31
21
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати