Жабешкото езеро

07.10.2011

Групата на т.нар Бъндеришки езера е една от най-големите на територията на Пирин планина. Всички езера от Бъндеришките се намират сравнително близо до околностите на хижа Вихрен, което е предпоставка за широката популярност и посещаемост на в района на Бъндеришките езера. Допълнителен плюс за често обикалящите тук туристи и планинари е, че районът не се отличава с особено трудна проходимост и е особено приятен за разходки сред природата и сред кристално чистите води на езерата.

В групата на Бъндеришките езера влизат общо 16 ледникови водни басейна, като само някои от тях имат обособени имена и са лесно достъпни от обикновените любители на природата.Най-популярните от Бъндеришките езера са Жабешкото езеро, Дългото езеро, Малкото рибно езеро, Муратовото, известно още и като Хвойнато. Всъщност Бъндерашкият циркус е разположен в централната част на Северен Пирин, като всичките езера имат гранитна основа. Общата площ на Бъндаришките езера е 126.7 декара. От Бъндеришкия циркус води началото си и река Бъндерица.

Жабешкото Езеро в Пирин

Има изключително много варианти, за да разгледате някои от тези езера. Един чудесен маршрут, който гарантира непродължителна, но доста енергична разходка до някои от Бъндеришките езера, е планинската пътеката покрай хижа Вихрен и река Бъндерица. Малко след като се отдалечите от хижата има малко мостче, което е преход към езерото Окото в Пирин. По маршрутите може да се стигне към хижа Демяница, към заслон Тевно езеро и към хижа Синаница. Докато се разхождате може да се насладите на невероятно чудните гледки към река Бъндерица.

Жабешкото езеро е най-високо разположеното сред Бъндаришките езера. То се намира с цялата си красота точно под южния склон на връх Малка Тодорка, като лежи на височина от 2322 метра. Жабешкото езеро има обща площ от 5.6 декара, а на дълбочина достига едва до 2 м. С тези си размери става ясно, че то не е особено голямо. На дължина достига около 138 метра, а на ширина -до 63 метра, което образува продълговатата му форма.

Тъй като няма явен отток, водата е топла и в нея се въдят много попови лъжички, от които носи името си. От бреговете на Жабешкото езеро се открива една от най-популярните панорами в Пирин, която гледа към Муратов връх. Два маршрута се разделят от Жабешкото езеро. Едната отива към хижа Вихрен за хижа Демяница, продължаваща в източна посока, а другата е в направление за Тевното езеро, което е част от Василашката ледникова група циркуси и следва своето южно продължение.

4.3
Общо гласували: 7
5 4
4 1
3 2
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати