Крепостта Еренбрайтщайн

23.10.2010

По пътя към замъка Марксбург, който е единственият напълно съхранен средновековен рицарски замък в среден Рейн, се открива невероятно красива гледка към великолепната средновековна крепост Еренбрайтщайн и обляната с романтични легенди скала на нимфата Лорелай. Именно тук е мястото, откъдето тръгват красивите легенди за Лорелай.

Замъкът Еренбрайтщайн (Ehrenbreitstein) се издига величествено на хълм, носещ същото име, на източния браг на река Рейн. Срещу средновековната крепост Еренбрайтщайн остава историческия немски град Кобленц, който е разположен в германската провинция Райнланд.

Крепостта Еренбрайтщайн

Замъкът Еренбрайтщайн, такъв какъвто го виждаме днес, е издигнат на своя хълм в периода между 1817 и 1832 година, като гръбнак от фортификационната система в средното течение на река Рейн. Предназначението на Еренбрайтщайн е да контролира тукашното течение на реката и района около нея. Този район многократно е ставал мишена на френски нападения преди издигането на самия замък. Еренбрайтщайн обаче така и остава неатакуван.

Първоначалното укрепление на хълма Еренбрайтщайн навярно е построено около 1000 година. През 12 век крепостта е във владение на архиепископите на Триер (Trier), а като религиозна резиденция Еренбрайтщайн остава до 1794 г. Френската революционна армия, обаче завладява Кобленц през 1794 година.

През следващите години френската армия се опитва да превземе замъка Еренбрайтщайн на три пъти, но безуспешно. За нещастие, след едногодишна обсада, започнала през 1798 година, защитата на Еренбрайтщайн е отслабена най-вече поради глад и защитниците на крепостта са принудени да я предадат в ръцете на противника през 1799 година.

С Договора от Люнвил френската армия е принудена да се оттегли на десния бряг на Рейн. В резултат на това, през 1801 година французите демонтират дефанзивните укрепления на замъка Еренбрайтщайн, защото не могат да рискуват да имат стабилна и мощна крепост само на няколко метра от техните територии.

От 1937 година замъка Еренбрайтщайн е включен в територията на град Кобленц. Днешния замък Еренбрайтщайн е едно приятно място, което разказва за тукашната история и фолклор в интересните си музейни експозиции. Единствено те напомнят, че някога замъкът е бил едно от най-силните укрепления в Европа. В сегашния Еренбрайтщайн туристите могат да посетят освен интересния музей и един приятен ресторант.

3.3
Общо гласували: 6
5 0
4 2
3 4
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати