Pochivka.com»Статии и Новини»Църкви»Регенбургската катедрала

Регенбургската катедрала

Rosi TrifonovaRosi Trifonova
Администратор
2k
Катедралата в Регенсбург

Регенсбург е очарователен немски град, разположен на най-северния завой на река Дунав, малко след сливането й с река Реген (Regen). На изток от Регенсбург се разстила голямата Баварска гора, която стои в сърцето на немската провинция Бавария (Bavaria). Старият град на Регенсбург е неповторим със своите старинни постройки и мостове. Всичко грее в топли тонове и създава уникална атмосфера, катоповечето от фасадите на сградите са боядисани в розово и охра. Отлично запазилият се средновековен център на Регенсбург е включен в списъка на ЮНЕСКО със световното културно наследство.

Регенсбург е известен още и като град на църквите. Религиозният символ на града е величествената катедрала Свети Петър, чиято величествената готическа постройка е известна още като Петерсдом (Petersdom). Регенбургската катедрала Свети Петър се издига красиво също в историческия център на града, като впечатлява най-вече с перфектно изчистените линии на Баварския готически архитектурен стил. Регенбургската катедрала се счита за най-важния религиозен храм на баварския град.

Първата религиозна постройка в земите на днешен Регенсбург се появява около 700 година, като тя е издигната на мястото на днешната енорийска църква Ниедермюнстер (Niedermünster). Около 739 година Св. Бонефиции (Boniface) решава да премести епископското седалище, като избира района на Porta Praetoria, която е северната порта на стария римски форт, в резултат на което на това място се появяват основите на Катедралата Свети Петър. Вековното строителство на Петерсдом започва през 1275 година и приключва през 1634 година., като крайният резултат е една величествена катедрала, която се отличава със своята архитектура. За издигането на Катедралата в Регенсбург е използван рядък зелен варовик.

Особеност на Регенбургската катедрала е, че по-новата част от конструкцията стои отделно от древните римски основи. До днес в северната част на Петерсдом съществува кулата Езелщурм (Eselsturm), която не спира да се използва от векове насам. И днес кулата се използва за пренасяне на строителни материали към по-горните нива на храма.

В интериорно отношение Регенбургската катедрала е впечатляваща със своята стъклопис. Повечето невероятно изрисуваните прозорци са инсталирани между 1220-1230 година и 1320-1370 година. Само прозорците върху западната фасада са завършени през 19 век. Левите прозорци откъм олтара на Регенбургската катедрала са дело на професор Обербергер, който ги изписва между 1967-1968 година.

Регенсбургската Катедрала

В действителност катедралта Свети Петър не е завършена окончателно през 1634 година. Емблематичните й величествени кули в предната й част са завършени в краен вид чак през 1869 година Интериорът на катедралата е впечатляващ с майсторските си произведения и множество интересни паметници, включително и един шедьовър на Петър Vischer (Peter Vischer).

Интересни за посещение са още двата по-малки параклиса в близост до величествената готическа Регенбургска катедрала. Тези параклиси датират от 8 век и са известни като Старата катедрала на града. Катедралата Свети Петър в Регенсбург е популярна и със своя църковен хор, който се счита за най-старият, все още функциониращ момчешки хор в света.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.2
52
43
31
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
камелот
камелот
17.04.2015 15:38
страхотно запазени паметници
0
0