Църква Св. Висарион Смоленски - Смолян

24.04.2010
Църква Св. Висарион Смоленски - Смолян

Град Смолян е най-големият областен център в областта на Средни Родопи, които се разпростират в Югозападна България. Родопите и наслените места, пръснати из нея от хилядолетия носят наследствения ген на древните цивилизации, както и на по-натаъшните фундаментални за българската история събития. Град Смолян е разположен на българската граница с Гърция, а 104 километра южно от Пловдив и на 98 километра западно от Кърджали. В град Смолян ръка за ръка живеят последователи на християнската и мюсюлманската вяря.

Доказателство за съвместните услия и липсата на каквито и да било етнически разногласия е Църква Св. Висарион Смоленски, която е издигната от българомохамедани в централната част на южния български град. Храмът Св. Висарион Смоленски се издига със своята красива фасада в „Новия център” на Смолян, който е съчетание от масивни административни сгради, които свързват отделните части на града и му придават единен вид. Целият Смолян е част от Стоте национални туристически обекта на Български туристически съюз, а невероятната църква Св. Висарион Смоленски, макар и сравнително нова, е една от големите религиозни забележителности на града.

Храмът Св. Висарион Смоленски е издигнат на мястото на старото гробище. Местните разказват истории как земите на гробището са били прокълнати. Колкото и пъти в миналото някой се е опитал да построи нещо върху бившите гробища, толкова пъти то се е проваляло или пропадало. Това обаче коренно се променя след като в това централно място за Смолян се появява църквата Св. Висарион Смоленски. Тържественото освещаване на храма става на 2 юли 2006 година.

Преди тази дата в Смолян не се е издигал религиозен храм за последните от 130 години. Новата обител носи името на смолянския епископ Васарион, който поддържал християнството тук в годините на турското робство и който всъщност е последният родопски епископ.

Той е убит зверски от турците през 17 век, а през 1987 година Васарион е канонизиран от Българската православна църква. Църквата Св. Висарион Смоленски се счита за втората по големина за територията на цяла България след Св. Александър Невски. Храмът заема обща площ от четири декара или 1600 кв. метра, като е в състояние да побере около 600 богомолци.

Храмът Св. Висарион Смоленски е издигнат изцяло с дарения на жителите на Смолян, като основната част от сумата е дадена от адвокат Тодор Батков и съпругата му Здравка. Бизнесменът дава за светлото дело по зидигането на Св. Висарион Смоленски 2/3 от общо 4-те милона лева, които са усвоени за строителството. В строежа на храмът „Св. Висарион Смоленски” участват 80% българомохамедани, които работят почти денонощно.

Интериорът на църквата Св. Висарион Смоленски е не по-малко впечалтляващ от красивата й фасада. Иконите в храма са дарени изцяло от родопчани. Към църквата функционира и неделно училище, както и библиотека и параклис "Св. Тодор", кръстени на името на основния ктитор. При Св. Висарион Смоленски работи също и книжарница за църковни артикули, а до криптата може да се разгледа интересна музейна експозиция.

4.3
Общо гласували: 6
5 2
4 4
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати