Pochivka.com»Статии и Новини»Замъци»Замъкът Гню в Полша

Замъкът Гню в Полша

Rosi TrifonovaRosi Trifonova
Администратор
2k
Замъкът Гню в Полша

Замъкът Gniew (Gniew Castle) е добре реставрирана средновековна крепост, която е разположена на левия бряг на река Висла, в северното централно Померанско войводство на Република Полша. Всъщност замъкът е част от едноименния полски град, който разполага с невероятен и автентичен Стар център, където може да видите интересни и старинни сгради, датиращи от 15-ти до 19-ти век и една готическата църква, датираща от 14 век. Реставрацията през последните години на замъка Gniew е отклик на желанието на местните да съхранят в максимална степен средновековното наследство на района си.

Днес напълно реставрираната крепост Gniew е превърната в културното средище не само на града, но и на цялата област. Тук се пази средновековното самосъзнание на цяла Полша, като посетителите освен да се разходят из интересните коридори и зали на замъка, имат възможност да разгледат различни исторически възстановки, изложби, както и доста развлекателни дейности, които се организират специално за гостите на замъка Gniew.

Замъкът Gniew всъщност е най-голямата крепост, която е била седалище на Тевтонския орден (Teutonic Order), като дълго време тя е управлявана от тевтонските командири.

Малко по-късно Gniew е предаден на полския режим. Когато това мощно тевтонско укрепление попада в ръцете на поляците, то става седалище на местните администратори. През следващите векове и години замъкът Gniew неколкократно претърпява основни ремонти, реставрации и укрепвания на конструкцията, но през 1921 година един огромен пожар буквално го изравнява със земята.

Днес културният облик на замъка Gniew е подчертан от няколкото организации, които се помещават отвъд каменните му стени. В замъка Gniew днес посетителите могат да разгледат музейна изложба, която представлява клон на археологически музей в Гданск. Тук е разположено и местното ловно обединение, местните дори са си формирали братство на рицарите на замъка Gniew.

Тук също така репетира и един хор, а има и лекционна аудитория, която е част от университета във Варшава. Всички тези организирани структури са обединени от общата кауза да поддържат средновековната история, култура и традиции живи благодарение на замъка Gniew.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.5
52
42
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати