Спасяват манастира Света Троица край Велико Търново от вандали

17.04.2010
Спасяват манастира Света Троица край Велико Търново от вандали

Зам. областните управители Изабела Чорбаджиева и Любомира Попова, председателят на ОбС в Г. Оряховица Даниел Костадинов, зам.- кметовете Иван Момъков и инж. Добромир Добрев, секретарят на Общината инж. Маргарита Корчева се срещнаха с великотърновският митрополит Григорий.

На срещата бе обсъден изключително важен въпрос, касаещ спиране на вандалските прояви към манастира “Света Троица”, намиращ се между Велико Търново и Горна Оряховица, който е най - старият във Великотърновската епархия.

Управата на два пъти е поискала да и бъдат дадени 20 дка от скалния венец над манастира, където да се изгради зона на сигурност. Но идвата пъти е получавала отказ, земята да бъде продадена или да бъде отстъпена безвъзмездно на храма за период от 10 години.

Решението на проблема е или да бъде издадена ограничителна заповед от екоминистерството, с която да се забранява достъпа или да се промени статута на земята. Второто решение обаче, ще изисква поне година и половина време, когато набезите на вндалите могат да навредят много на манастира.

5
Общо 2 гласували
5 2
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати