Град Пещера ще съперничи на Търново

01.05.2013

Започва възстановяването на античната цитадела Перистера или Крепостта на гълъба, намираща се край Пещера, град разположен в красивата Родопа планина. Дейностите са на стойност 3, 5 млн. лева, осигурени по Оперативна програма "Регионално развитие".

След възстановяването крепостта ще напомня Търновския Царевец и ще бъде музей на открито, което ще даде възможност на туристите да се любуват на древната ни история. Названието Перистера означава гълъбово място или гълъб.

Според легендата името е дошло когато през 313-та година във Византийската империя било въведено християнството. Тогава местните жители е трябвало да изберат на кой от хълмовете в околността да изградят цитаделата.

Град Пещера ще съперничи на Търново

От хълма Света Петка литнало ято гълъби, а на гръцки гълъб е "перистера". Това дало и наименованието, което е известно и до днес. При разкопките археолозите се натъкнали на керамични съдове за съхранение на жито, вода, зехтин и други, известни като античните хладилници.

В античността оттук е минавал главният път за Солун.Открити са и останки от кули на църкви, останки от тракийско светилище, глинени погребални урни с формата на саркофаг. Но изключително ценни са намерените златни монети, като някои от тях са сечени от император Тиберий II Константин.

4
Общо 3 гласували
5 1
4 1
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати