Самуиловата крепост отново отваря врати за туристи

03.04.2014

Самуиловата крепост край Петрич отново отваря врати за посетители. Уникалната историческа забележителност беше основно ремонтирана и рехабилитирана с европейски средства по проект на Оперативна програма Регионално развитие.

Близа 2 милиона лева бяха вложени в подобряването на състоянието на паметника и на инфраструктурата около него. С част от средствата бяха реставрирани, консервирани и отворени за посетители наблюдателната кула, защитният крепостен вал и покритите землянки. Предстои да се подреди и експонира музейната сбирка.

Самуилова крепост

Очаква се официалното откриване на обновената крепост да стане до края на април месец, като точната дата ще стане известна с решение на Министерството на културата. На церемонията по откриването ще бъдат поканени официални лица от страната и чужбина.

Националният парк-музей Самуилова крепост край Петрич се радва на широка популярност и интерес от страна не само от родни, но и от чуждестранни туристи. Все повече гръцки и македонски туристи го посещават. През миналата година беше отбелязана рекордна посещаемост на комплекса. Беше отбелязан ръст от 25 процента на туристите в сравнение с предходната година.

Очаква се тази година Самуиловата крепост да привлече още повече посетители предвид множеството мероприятия, които община Петрич и Исторически музей в Петрич са предвидили за отбелязването на 1000-годишнината от битката на Самуил с византийския император Василий II.

4.7
Общо 3 гласували
5 2
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати