Църквата си взе катедралния храм Свети Александър Невски

03.10.2014

От днес официално катедралният храм Александър Невски стана собственост на Българската православна църква (БПЦ). Документът за прехвърляне на собствеността беше подписан от областния управител на София Росен Малинов и патриарх Неофит.

Православният храм е построен с решение, взето от първите народни представители, още през 1879 година в Търново. Депутатите гласували да се съгради храм, който да бъде символ на България.

Свети Александър Невски

В цялата си стогодишна история храмът Свети Александър Невски не е бил ремонтиран основно нито веднъж и голяма част от стенописите му са доста увредени. Напълно е заличен образът на Свети Иван Рилски, който връща даровете на цар Петър, с болка споделят вярващи.

До днес ремонтът беше невъзможен заради споровете върху собствеността му. С днешното историческо решение храмът вече е изцяло в ръцете на БВЦ, която може да кандидатства за европейски средства за реставрирането на този символ на вярата.

В решението, с което служебният кабинет връща храма на църквата, има записано изрично условие Светият синод да предостави на Министерството на културата за безвъзмездно ползване в срок от 25 години на криптата, в която в момента е учреден музей на църковното изкуство.

Главният уредник на Музей на християнството Свети Александър Невски Ралица Русева обяви, че ще обжалва решението на служебния кабинет пред наследниците му. Тя е против изискването на БПЦ да се извършват регулярни богослужения на територията на музея.

5
Общо 2 гласували
5 2
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати