Замъците с най-красивите градини

08.06.2016
Градини Виландри

Замъците са сред най-любимите туристически забележителности. Милиони туристи ежегодно посещават величествените постройки, за да се насладят на една отминала епоха. Те впечатляват с архитектура, красота, дългата си история и романтиката, която навяват.

Немалко за това допринася и околният пейзаж. В повечето случаи градините, които обгръщат приказните дворци, създават неповторима атмосфера. Точно поради тази причина днес ще ви представим замъците с най-впечатляващи градини.

1. Виландри

Виландри

Замъкът Виландри е последният от големите ренесансови замъци в долината на река Лоара, завършен през 1536 година. Построен е от Жан ле Бретон, един от финансовите министри на Франсоа I, във френски класически стил и е образец на елегантност не само за времето си, но и в наши дни.

Съвременният посетител на замъка Виландри веднага открива трите нива, на които са организирани градините. Най-горното е заобиколено от липи и там е разположено голямото езеро. На средното, на което е построен и замъкът, са изградени основните алегорични градини: Градината на любовта, Градината на музиката и Градината с подправките. На най-ниското, където се намират и допълнителните постройки, на площ от 12 500 квадратни метра е създадена най-оригиналната. Това е декоративната зеленчукова градина, която се възобновява два пъти годишно. Трите нива се напояват чрез канал, разделен от мостове и малки водопади.

2. Версай

Версайски градини

Резиденцията на Краля Слънце Луи XIV няма нужда от представяне - достатъчно да се каже, че тя е била вдъхновение за кралете на цяла Европа, които в последствие се опитват да повторят блясъка ѝ. Паркът е разработен от и архитекта Андре дьо Нотър и поставя началото на понятието френска градина с геометрично правилните пътеки, разположени в идеален ред със скулптури, дървета, скрити тук и там, павилиони на различни теми, храсти, оформени като различни фигури.

3. Алказар

Замък Алказар

На испански език Alcazar се превежда като дворец, а кралското семейство и до днес се радва на част от интериора на замъка като частна резиденция. Той се намира в Севиля, Испания. Във вътрешния двор на замъка можете да се насладите на ръчно рисувани плочки, много характерни за Андалусия. Разкошният парк на двореца има палми, розови храсти и портокалови дръвчета и фонтани, край които монарсите и техните придворни са се разхлаждали в летния ад с 40-градусова жега.

4
Общо 2 гласували
5 1
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати