За градовете и техните прякори

01.05.2015

Има редица световни столици и градове освен Пловдив, които са по-известни с прякорите си, отколкото с наименованията си. Техните прякори са свързани с различни истории, легенди, герои, предания, икономически фактори и др.

Лондон

Когато чуете за Града на любовта или Вечният град, неизменно се сещате за Париж и Рим. Интересен факт е, че френската столица е позната още като Градът на светлината, защото е била първият европейски град в електрическо улично осветление.

Интересен е и прякорът на Лондон – Старият пушек. Противно на очакванията на мнозина прякорът не идва от прословутите лондонски мъгли, а от голямата екокатастрофа от 1952 г.

Тогава поради използването на печки на въглища и липсата на ветрове над столицата на Великобритания се е образувал невиждан смог. Той задушавал града в продължение на пет дни и станал причина за смъртта на 4000 души.

Лас Вегас или Градът на греха получава прякора си, не защото в действителност е меката на хазарта, проституцията и куп други смъртни грехове. Всъщност градът е построен на мястото на разрушено след Втората световна война селище, известно като сектор 16, което е било всеизвестно като място, където човек да разпусне с алкохол и проститутки.

Архитектурата на Амстердам и Букурещ са причина градовете да са известни съответно като Венеция на Севера и Малкият Париж. Сградите на Гауди дават и прякора на Барселона – Града на Гауди.

Барселона Саграда Фамилия

Прякорът на гръцката столица е Градът на лилавата корона. Той се дължи на открит фрагмент от творчеството на поета Пиндар, в който Атина е описана като град на светлина със своя лилава корона, обичана от поети.

Йерусалим е Свещеният град, не само за юдеите, но и за християните и мюсюлманите, а Мумбай е градът на Мечтите за милиони индийци.

4.7
Общо 3 гласували
5 2
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати