Червената стена - най-новият биосферен резерват, одобрен от ЮНЕСКО

19.06.2017
Централен Балкан

Червената стена стана най-новият биосферен резерват у нас, одобрен от ЮНЕСКО. Организацията за опазване на световното културно и природно наследство обяви резервата за защитен на 29-ата сесия на Между правителствения координационен съвет по програмата Човекът и биосферата.

С това броят на биосферните резервати у нас, които попадат в листата на ЮНЕСКО, нарасна до четири. Те са Сребърна, Централен Балкан, Узунбуджак и Червената стена.

Обявяването на Червената стена за биосферен резерват в съответствие с принципите на Севилската стратегия осигурява възможност за стимулиране на местните общини и развитие на регионите.

С това решение на организацията се дава възможност за създаването на зони за защита на резервата, буферни и преходни зони, които ще гарантират както опазването на природата, така и икономическото развитие в региона.

Вписването на Червената стена като биосферен резерват в листата на ЮНЕСКО стана възможно благодарение на усилията на няколко общини, на чиято територия се намира (Асеновград, Карлово, Троян, Павел баня, Севлиено, Антон, Силистра и Малко Търново), на МОСВ, както и на ДНП Централен Балкан.

5
Общо 1 гласували
5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати