Казан

07.03.2013
Казан

Казан (Kazan) е град с население от 1 161 308 души. Градът е столица на република Татарстан (Tatarstan) в Русия (Russia) и е мощен научен, икономически и културен център. Казан се намира на река Волга (Volga).

Казан възниква през десети век. Тогава все още не съществува град, а крепост с това име, която е на булгарите. Според легенди името на града идва от булгарската дума казан, която означава котел. Шаманът на булгарите им казал, че трябва да построят крепост на място, където заровен в земята котел ще заври сам.

През тринадесети век Казанската крепост се разширява доста. Стените на крепостта са направени от стволове на дървета. Крепостта продължава да се разширява. В крепостта дори започват да се секат собствени монети.

Казан, Русия

През петнадесети век Казан става столица на Казанското ханство, след като е завладяна от Златната орда. По това време има разцвет на производството на глинени и кожени изделия и на оръжие.

Развива се търговска дейност с големи градове. През 1552 година руските войски превземат Казан и татарите са изселени след разрушението на голяма част от крепостта.

През шестнадесети век са издигнати каменни кули. Стените също се заменят от каменни и така се появява Казанският Кремъл във вида, в който е познат днес на жителите на града и на туристите. На татарите е било забранено да живеят дори в близост до града.

Тогава се заселват много руснаци – над шест хиляди души, които се преселват по заповед на царя от различни градове. Казан се развива бързо в икономическо отношение. Появяват се първите цехове за производство на различни видове изделия.

В началото на осемнадесети век Казан вече е столица на Казанската губерния. Градът започва да се разширява, като улиците се покриват с дърво. По това време в Казан отваря врати първата гимназия, а в края на осемнадесети век градът вече има собствен театър. В края на деветнадесети век градът вече е осветен с електрическо осветление. По това време се появяват и електрическите трамваи.

Казанския Кремъл

През тридесетте години на двадесети век градът се разширява доста, населението нараства и се построяват редица заводи. В края на осемдесетте години на двадесети век Казан става известна като един от криминалните центрове заради многото престъпни групировки.

Казанският Кремъл, който всъщност е разширената от руснаците татарска крепост, е една от най-големите забележителности на град Казан. На територията на Казанския Кремъл се намират редица исторически забележителности. Казанският Кремъл изпълнява функцията на резиденция на президента на Татарстан. Казанският Кремъл е любима на много туристи забележителност на Казан.

Общата дължина на стените на Кремъл е над километър и осемстотин метра. Една от кулите на Кремъл е кулата Сююмбике. Тя е наблюдателна кула и е един от символите на града. Според легендата тя е построена за татарската царица Сююмбике.

Джамията Кул Шариф (Kul Sharif) се намира на територията на Казанския Кремъл. Тя е построена през 1996 година. В града може да се види държавният музей за изобразителни изкуства, където са събрани творби на водещи художници.

Юбилейната арка е красива червено-бяла арка, която е била издигната през 1888 година по случай един век от създаването на барутния завод в Казан.

Петропавловската катедрала е барокова сграда, построена през осемнадесети век и е известен с 25-метровия си иконостас.

4.4
Общо 5 гласували
5 2
4 3
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати