Парас де ла Фуенте

20.05.2013
Парас де ла Фуенте

Мексиканският град Парас де ла Фуенте (Parras de la Fuente) се намира в щат Коауила де Сарагоса в северната част на страната. Заобиколен е от пустинни пейзажи, поради което е наричан Оазисния град на Мексико.

Известен е като лозарски район, в който се намира най-старата винарска изба в Америка. Не е сред нашумелите туристически градове в Мексико, което го прави приятно райско кътче, за всеки който желае да го посети и да усети уникалната му атмосфера.

Природата около Парас де ла Фуенте е изключително интересна за хората, които не са посещавали пустиня. Тя се характеризира с голи, обгорели от слънцето степи и пустинни равнини, сред които наистина ще разберете защо градът е наричан Оазисният град.

Там, където пустинните части не са завзели плодородните райони, се отглежда предимно лозе, тъй като Северно Мексико е известно с производството си на вино. Въпреки че в Парас де ла Фуенте се намира най-старата американска изба, културата на пиене на вино не е сред най-вкоренените навици на мексиканците.

Пие се малко вино, което обикновено е със силен и плътен вкус. Причината за това е, че според мексиканските обичаи, вкусът му не трябва да бъде засенчен от пищните и ярки ястия, с които се гордее традиционната мексиканска кухня.

Въпреки че териториите на днешния град са обитавани още преди 2000 г от местните индианци, за година на основаване на Парас де ла Фуенте се смята 1598 г., когато около ранчото на фамилия Росарио постепенно се оформил цял град.

Горе-долу по същото време е основана и известната винарна, чийто основател е Лоренцо Гарсия. Има известни спорове сред историците дали това наистина е най-старата винарска изба в Америка, но повечето от тях смятат, че това наистина е така.

Град Парас де ла Фуенте

Днес Парас де ла Фуенте е спокоен град, населяван от около 45 000 души. Известен е с множеството си фабрики за бельо, така че ако искате да се разнообразите с шопинг терапия, той е подходящо място за това. Из центъра му са пръснати множество магазини, предлагащи както местните модни тенденции в дрехите и обувките, така и чуждестранни колекции.

В сърцето на града се намира параклиса El Santo Madero, който се счита за символ на града. Той е разположен на върха на малък вулкан, който вече не е активен, и предлага чудесни гледки към Парас де ла Фуенте. В периода преди появата на Христофор Колумб и откриването на Америка, тук са живели индианци, които на хълма са провеждали своите религиозни церемонии.

С пристигането на йезуитите, те веднага пожелали да вкарат местното население в правата вяра на Християнството и поставили на свещеното за тях място дървен кръст. Вятърът обаче непрекъснато бутал кръста и се наложило построяването на малък параклис през 1880, в който той да бъде изложен. Според голяма част от местното население, която е силно религиозна, параклиса е дело на някой чудотворец.

Друг интересен туристически обект в Парас де ла Фуенте е малкият, изграден от природата амфитеатър, в който ясно личат направените в скалите рисунки, които според археолозите датират поне от преди 2000 години.

Непременно трябва да посетите и Casa Madero, винарската изба, основана още през 1597 г. Ще усетите неподправената красота на хасиендата и ще можете да пробвате произвежданото в нея вино, което се слави с отлични качества.

Можете да посетите Парас де ла Фуенте по всяко време на годината. Добрите хотели и ресторанти със сигурност няма да ви разочароват.

4.3
Общо 3 гласували
5 2
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати