Град Сан Хуан в Пуерто Рико

14.11.2013
Ел Моро

Всеки турист, решил да се насочи към Пуерто Рико, няма как да пропусне да посети и неговата столица, Сан Хуан. Този прелестен град изпълнява не само административни функции, но се явява и като един от основните туристически центрове от Групата на Антилски острови.

Самото име Пуерто Рико, което в превод означава Богатото пристанище, загатва колко живописна е неговата столица. Освен на цветове тук ще попаднете и на множество сгради, датиращи от периода, през който е градът е бил испанско владение.

Изисканият колониален стил, датиращ от 16 и 17 в., на фона на неподправената карибска атмосфера би впечатлила дори и най-претенциозните туристи. Повечето пътешествия из този уникален град започват от превърналата се в символ на Сан Хуан крепост Ла Форталеза, която и днес служи за резиденция на губернатора. Тя, както и старинния център на града, са включени в списъка на ЮНЕСКО за световно наследство под името La Fortaleza and San Juan National Historic Site in Puerto Rico.

Изграждането на крепостта на Ла Форталеза, която е известна и като Паласио де Каталина Сантана, започва през 1533 и завършва на 25-ти май 1540. Построена е по нареждане на Чарлз V като защита срещу атаките на карибските индианци.

Сградата е първата от редица военни сгради, построени в залива на Сан Хуан, но скоро се оказа непригодна за защитата на пристанището и е преустроена в резиденция, която с течение на времето става официалната резиденция на губернатора. През вековете Ла Форталеза е била два пъти окупирана от нашественици. През 1598 г. масивната постройка е превзета от граф Къмбърланд, а през 1625 г. до нея успява да стигне Боудън Хендрик, който я опожарява.

Всичко това налага да се предприемат мерки по възстановяването на крепостта, която и днес се ползва от пуерториканския губернатор. Ремонтите започват през 1640 г. и завършват през 1864. Тогава от предишната сграда се ражда истински шедьовър на архитектурата.

Сан Хуан в Пуерто Рико

Днес Ла Форталеза е смесица от военната архитектура, характерна за 16 в. и модерното за 19 в. строителство. През годините е изпълнявала различни функции, включително е била използвана и като склад за оръжия и като затвор. Била е дом на 170 управници на Пуерто Рико и ненапразно е заслужила мястото си в списъка на световното наследство. Със своята над 300-годишна история тя от векове привлича погледите на минувачите и се е превърнала в една от най-големите забележителности на Пуерто Рико.

Самият Сан Хуан е един прекрасен град, успял да съхрани голяма част от многобройните си площади, църкви и старинни постройки в колониален стил. Центърът на града е прекрасно място за раходки, което приканва туристите със своите павирани улици, по които ще срещнете и множество антикварни магазинчета и уютни ресторанти.

Можете да посетите Сан Хуан и крепостта Ла Форталеза по всяко време на годината, но задължително си отделете достатъчно време. Забележителностите на града са наистина безброй и е добре да имате поне една седмица на разположение. Един от най-добрите начини за разбиране на местната атмосфера са организираните разходки по тъмно, когато много от публичните сгради се отварят за обществеността.

4
Общо 5 гласували
5 1
4 3
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати