Савана, Джорджия

09.01.2013
Савана

Савана е един от най-красивите исторически градове на Южните Щати в САЩ. Намира се на крайбрежието в Джорджия и е първият построен по планове град в цялата страна.

Основан е през 1733 г., когато Джейм Едуард Оугълторп предвождащ група от 120 души, акустират на брега на река Савана. Те образуват 13-тата и последна английска колония в Северна Америка. Кръщават района Джорджия на името на английския крал Джордж Втори.

Савана, Джорджия

Стъпили по новите земи преселниците заживяват в мир с местните индиански племена и така започва изграждането на град Савана по стръмните речни брегове на едноименната река.

Общият архитектурен план на Оугълторп представлявал широки градски улици, стигащи до обширни градски паркове, места, кудето да се настани бизнеса. Почвата тук се оказва изключително плодородна и благоприятна за отглеждане на памук и ориз. Тази търговия процъфтява и местните богаташи използват парите си, за да построят красиви домове и сгради, както и църкви.

Старинна Къща в Град Савана

С разрастването на търговията и след откриването на машинното обработване на памучните влакна, Савана започва да си съперничи с търговското пристанища на Чарлстън. През десетилетията цената на памука се определя именно от местното производство. И до днес памучната борса в Савана функционира.

Два унищожителни пожара през 1796 г. и 1820 г. унищожават голяма част от архитектурата на Савана. Днес са запазени 21 от 24-те построени в миналото градски площади. Като цяло голяма част от архитектурата от началото на 19 в. е възстановена и има какво да предложи на маногобройните туристи в Савана.

Историческите обекти, които могат да се разгледат в Савана са доста. Сред тях са първата африканска баптистска църква, която е една от най-старите на територията на Щатите. Запазена е и Къщата на пиратите, която е построена през 1754 г.

Много от старинните църкви също са възстановени. Основно Савана се дели на две части – Историческа Савана и Викторианска Савана. Савана бе и домакин на ветроходните състезания по време на Летните олимпийски игри през 1996 г., които се проведоха в Атланта.

4.1
Общо гласували: 7
5 3
4 2
3 2
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати