Таос Пуебло, Ню Мексико

08.04.2010
Таос Пуебло

Таос (Taos Pueblo) е живописен град в щата Ню Мексико в САЩ, който е разположен само на два часа автомобилен път с кола от Санта Фе. Това е град на еклектиката, при това във всяко отношение. Тук човек може да си почива, да се забавлява, да упражнява любимите си спортове, да разглежда исторически забележителности и най-вече това е град на изкуствата, прочут със своите художници.

Няколко културни общности са минали по тези земи и всяка е оставила по нещо от себе си. Днес смесеният културен полъх се усеща в храната, музиката, архитектурата, изкуството, танците и празниците като цяло тук в Таос.

Може би най-забележителната туристическа атракция тук е Таос Пуебло, който е старинният град на индианското племе пуебло. И до днес още са запазени и обитавани червени кафяви кирпичени къщи и постройки, в които от над 1000 г. насам живеят членове на племето. Индианският комплекс е построен между 1000 и 1450 г. сл.не.е. на Рио Пуебло, което е на около 2 км разстояние от съвременния Таос. Индианските постройки са обявени за световно историческо наследство от Юнеско и за национален исторически паметник от правителството на САЩ.

Една от другите приятни възможности за почивка е спускането със ски. Планинската зона около Таос, позната още като Туининг (Twining), е на около 30 км северно от града в планината Сангре де Кристо (Sangre de Cristo Mountains).

Taos Pueblo

Ски условията тук са перфектни, като снегът е мек и пухкав, а курортните селища не са претъпкани с туристи. Освен този спорт много туристи идват тук, за да яздят коне, да карат байкове, да се разхождат из планините, да карат кану или да се отдадат на рафтинг изживявания.

Таос все още няма летище, затова най-удобният начин да се придвижите до града е със самолет до най-близката аерогара „Albuquerque Sunport”. От там до живописното градче пътят е около 3 часа с кола.

Главният площад в Таос е чудесно място за разходка, снимки и огледи. Около него и по съседните му улички се издигат красиви къщи от кирпич, които в миналите векове са били домове на видни граждани. Днес в повечето от тях се помещават галерии, бутици и различни други магазини.

Някои от къщите близо до площада, че принадлежи на създателите на изкуството колония или други значими личности са били превърнати в музеи и галерии.

4.5
Общо 4 гласували
5 2
4 2
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати