Глетчерът Алеч

10.12.2010

Глетчерът Алеч (Aletsch Gletscher) или наричан още Великият Алечки глетчер е най-големият ледник в Алпите, както и най-големият европейски алпийски глетчер. Алеч е от типа планински (долинни) глетчери, при които областта на подхранване е в билните планински части, а ледниковият език се спуска в долината под снежната граница. Глетчерът Алеч се намира в обявения през декември 2001 година за световно природно наследство от ЮНЕСКО регион на източните Бернски Алпи (Bernese Alps), в швейцарския кантон Вале (Valais).

Тук се намира най-известният планински масив на Швейцария, състоящ се от върховете Юнгфрау (4158 м), Мьонх (4099 м), Айгер (3970 м). Глетчерът Алеч е най-дългия глетчер на Алпите, достигащ до 23, 6 дължина. Той се простира на площ от 120 кв. км . Алеч се простира по южните склонове на Бернските Алпи към долината на Рона до височина 1 450 метра.

Глетчерът Алеч

Най-високата точка на ледника е Алечхорн, извисяваща се до 4195 метра. По всички съседни склонове пълзят въжени линии, влекове и ски писти, защото тук се намират известните зимни курорти Венген, Мюрен, Щехелберг и Гринденвалд. Ски районът около ледник Алеч има шест големи ски зони: Bettmeralp, Fisheralp, Riederalp, Belalp, Rossvald и Rotvald. Цялата местност заедно с околните глетчери е защитена в местността Jungfrau-Aletsch Protected Area.

Глетчерът Алеч има 4 клона, като се състои от 3 по-малки ледникови образувания, които са обединени в областта, известна като Конкордия (Concordia). На това място дебелината на леда достига близо 1 км. След това глетчерът продължава към течението и долината на река Рона, преди да даде началото на река Маса (Massa river).

Северната част на ледника Алеч или Конкордия може да се види от панорамната станция на Юнгфрау (Jungfraujoch). Тя е разположена точно под върха Юнгфрау. СЛед него леденият език на Алеч се простира на югозапад покрай езерото и планините Merelen Eggishorna. Долната, ниска част на ледника Алеч е значително по-тънка в сравнение с областта около Конкордия. Най-долу ледът по глетчера не достига повече от 150 метра, а топящата се вода се стича в течението на Рона.

Глетчерът Алеч

Водният потенциал на глетчера Алеч е би бил достатъчен да снабди държава като Германия с питейна вода за 1 година. Районът между Belalp, Riederalp и Bettmeralp е известен като Алечкия регион. От тук има лесен достъп до долната част на ледника, местата Bettmerhorn и Eggishorn са популярни панорамни точки и са достъпни с лифт. Река Маса от 2008 година насам вече може да бъде премината благодарение на изградения висящ мост, който позволява достъпа на туристи и от лявата, и от дясната страна на ледника.

ЖП-гарата на Jungfraujoch, разположена на 3 450 метра надморска височина прави възможен директния достъп до горната част на Алеч. До тук има изграден и обикновен автомобилен път, но той е достъпен единствено от красивия Интерлакен (Interlaken) в кантон Берн (Berne). Целият район наоколо е осеян с още други ледници.

На Riederfurka, на 2 065 метра между Riederalp и глетчера се намира популярната Вила Касел (Villa Cassel), която е бившата лятна резиденция и е подслонявала много известни и влиятелни гости от света на политиката и финансите. В момента Вила Касел е една от главните екологични точки в Швейцария, като в нея се помещава организацията Натура Про. В тази постройка насред глетчера Алчер може да се види постоянна природна експозиция.

3.2
Общо 5 гласували
5 0
4 2
3 2
2 1
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати