Връх Елбрус

24.09.2011
Връх Елбрус

Връх Елбрус с неговата надморска височина над 5000 метра е най-високият от осемте гиганта в Кавказ (Caucasus) – планинска верига, която се простира на 1.127 км между Черно и Каспийско море. Елбрус е най-високият връх не само на територията на Русия, но и в цяла Европа и като такъв е обект на желанията на много алпинисти от цял свят. След изкачването на Мон Блан в Швейцарските Алпи обикновено погледите на катерачите се насочват именно към Кавказ и величествения Елбрус и неговите 2 върха.

Всъщност Елбрус е съставен от огромен конус, завършващ с два върха – Източен – 5621 метра, и Западен – 5642 метра, разделени от седло с височина 5322 метра, на територията на Кабардино-Балкарската (Kabardino-Balkaria) автономна република в Русия, близо до границата с Грузия. Издига се северно от Главния Кавказки хребет, с който го свързва превалът Хотю-Тау. Елбрус влиза в границите на националния парк Приелбрусие, който се разпростира на 1/12 част от територията на страната.

Балкарското име на Елбрус е Минги-Тау (Mingi Taw), което означава хиляда планини, а кабардинското – Ошхамахо (Oshkhamakhua), което се превежда като планина на щастието. Турците наричат Елбрус Jin-Padishah, а т’ркското му име е Yalbuz (ледена грива).

Доста легенди се носят около Елбрус, идващи още от древните елини. Гръцката митология свързва Елбрус с преданието за Прометей, който откраднал огъня от боговете, за да го даде на хората. Боговете се разярили и го приковали към скалите, с едната ръка на Източния и с другата на Западния връх. Проклятието предвиждало всеки ден огромен орел да се спуска и да разкъсва черния му дроб. През нощта раните му заздравявали и всичко се повтаряло, докато от тези мъки не го избавил Херакъл, убивайки орела.

Самият Елбрус е изключително красива и величествена планина. Склоновете му са покрити с причудливо застинали магмени скали, които са остатък от вулканичната дейност. На Източния връх има останки от вторичен кратер с диаметър около 200 метра и дълбочина 50 метра. Елбрус е осеян със снежни полета и ледници с приблизителна площ от 130 квадратни километра. В недрата на Елбрус още бушуват стаени вулканични процеси. Свидетелство за това идва от миризма на сяра, която се усеща предимно сутрин.

Връх Елбрус в Кавказ

По южния склон на Елбрус са изградени лифтове, от Поляна Азау при 2300 метра до заслон Бочките на 3800 метра. На същия склон, на 4150 метра височина, могат да се видят останките от изгорелия през август 1998 година Приют на Единадесетте. През 2001 година е изградена нова сграда на същото място, на около 4.5 км от върха.

Този своеобразен хотел е наречен Заслон на единадесетте (на руски: Приют 11) и разполага с 50 места в 12 стаи с 4 до 6 легла. Този заслон на Елбрус е най-високо разположеният хотел в света. След него втори е хималайският Hotel Everest View на 3 380 м под връх Еверест, трети е Machu Pichu Sanctuary Lodge на 2 430 м в Андите до руините на Мачу Пикчу.

Източният връх на Елбрус е изкачен за първи път на 22 юли 1829 г., в 11 часа, от кабардинеца Килар Хаширов. До седлото той е придружаван от балкарецът Ахия Соттаев, който се връща обратно, за да съпроводи другите двама членове на групата, които се разболели. През 1868 г. Ахия Соттаев стъпва на Източния връх, водейки англичани от Кралския алпийски клуб. Това е второто изкачване на Елбрус и става реалност на 31 юли в 10.40 часа.

След още шест години Елбрус отново е покорен от англичани, заедно с Ахия, който стъпва на върха за трети път. На 16 юли 1874 година, в 11 часа, 86 годишният вече Соттаев е на най-високата точка в Кавказ и Европа-Западен Елбрус. С него на върха са Гроув, Уокър, Гардинър и швейцарецът Кнубел.

Наред с най-високо разположения хотел в света, Елбрус може да се похвали и с още рекорди. През 1956 г. е поставен алпийски рекорд, когато 400 души масово се изкачват на върха в чест на 400 години от освобождаването на Кабардино-Балкария от Отоманско владичество в 1556 г. от руските войски и обособяването на автономността ѝ. През 1997 г. пък удивителен рекорд в книгата на Гинес е записан с покоряването на Елбрус с джип Landrover.

4.5
Общо гласували: 4
5 3
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати