Чепън Планина

18.10.2011
Чепан

Чепън е планина, която е разположена в западната част на Стара планина. Чепън е разположена на територията на Софийска област, до град Драгоман. Южната част на планината е трудно достъпна, склоновете са много стръмни и без растителност, което придава на планината много интересен и величествен вид.

Най-високата точка на планина Чепън е връх Петровски кръст, който се издига на 1210 метра. Понякога той се нарича Голям Чепън, а до него има друг връх – Мали Чепън.

В подножието на планината има блато – Драгоманското блато, където има много животински видове и птици. По време на Сръбско-българската война тук са се водели големи битки през 1885 година, които са се оказали решаващи за изхода на войната в полза на България.

До върха на планината може да се стигне с джип, но е много приятно да се направи разходка от подножието й, където се намира град Драгоман, до върха. Пеша разстоянието от подножието на планина Чепън до върха може да се преодолее за около два часа. Препоръчително е носенето на вода, особено през топлите месеци, тъй като районът е доста изтощаващ за разходки. Дори по полегатия склон на планината се върви доста трудно заради стърчащите камъни, около които могат да се видят различни видове змии.

В района минава река Нишава. Тя е границата на рида Чепън. До планината е Драгоманското блато, известно със своите растителни и животински видове.

Самата планина представлява карстов масив, в който има много пещери и много пропасти. Най-дълбоките пропасти се намират до селата Калотина и Комшица. Върху повърхността на планината се срещат камъни със странни форми. Освен връх Петровски кръст има и по-ниски върхове – това са Илиевски връх, Космати връх и Калчов връх. Чепън е известна като Малкия Пирин, защото прилича на продълговат купол.

Чепан Планина

На върха на планината – на Петровски кръст преди векове е имало тракийско оброчище. Гледката от върха на планината е величествена, навсякъде се простират огромни горски масиви. Преди много години този връх е бил определен за изграждане на телевизионна кула, но след това проектът е бил отменен, тъй като на върха нямало сигнал.

От върха на планината туристическа пътека води до село Големо Малово, както и в село Мало Малово, където има манастир Свети Никола. Заради камъните по планина Чепън и околността едно време този район е бил известен като Гладното поле, тъй като почвата не е била от най-плодородните. Местността е известна като едно от най-студените места в България.

4.5
Общо гласували: 4
5 2
4 2
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати