Планината Кения

25.07.2011
Mount Kenya

Обявена през 1997 г. за част от световното културно наследство от ЮНЕСКО планината Кения е най-високата в Кения и втората в африканския континент след величествения Килиманджаро. Най-високият й връх достига огромните 5199 м.

Това е една от най-зашеметяващите гледки, които можете да видите в Източна Африка. Природният парк Кения се намира на юг от Екватора, на 150 км. Посока север североизток от столицата Найроби. Планината се е формирала преди около 3 млн. години в резултат на стратовулканични изригвания.

В продължение на хиляди години билото и склоновете й са били покрити с ледени обвивки, в резултат на което днес от центъра и се спускат множество ерозирали склонове и долини. В момента малките ледници в парка са общо 12, което прави планината Кения един от важните източници за вода за цялата страна. За жалосто тези запазили се ледници намаляват все повече.

Отстрани главният връх е обграден от обширни планински възвишения, които приличат по-скоро на поля, отколкото на планински местности. Глетчеровите й върхове и покритите с гори по-ниски части създават усещането за недокосната от човека природа. Въпреки това в природния парк има изградени пешеходни маршрути и хижи, които са перфектни за туризъм. Около 15 000 души годишно посещават това красиво природно творение.

Навсякъде в парка Кения има красиви малки и големи езера и минерални извори. С увеличаване на надморската височина лупланинските гори отстъпват място на обширни зони с кедър и дървета падо. Към най-високата планинска точка се срещат само мъхове и ниски храсти.

Планината Кения

Животинският свят изобилства, но само до 4000 м. Надморска височина. Срещат се едри африкански антилопи, зебри, слонове, бизони, а в гористите части необезпокоявани се разхождат няколко вида маймуни. През сухия сезон дивите животни от ниските части като леопарди, хиени, носорози, глигани се изкачват по високите части на планината.

Особено отрактивна планината Кения е за планинари и туристи от цял свят. Местни хора наричат този огромен връх още „Кере Нияга”, което означава „Планина на светлината”. Според тукашните вярвания сред дивните зъбери живее върховното същество Нгаи.

4.6
Общо гласували: 5
5 3
4 2
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати