Конявска планина – Кюстендил

12.07.2010

Конявска планина е една от красивите планини, които могат да се видят на територията на Западна България. Особено красива Конявска планина е есенно време. Покрай нея се вие железопътна линия и е цяло удоволствие да наблюдавате оцветените в топли есенни краски хълмове и проломи. Ако се разходите из Конявска планина ще имате възможност да се насладите от високо на гледка към река Струма. В Конявска планина може да видите й останките на някое древно тракийско светилище и места, където са се правели жертвоприношения.

Конявска планина се издига на около 80 километра в южна посока от столицата София. През самата планина е прокопан тунел и преминава първокласният път от София за Кюстендил и ГКПП Гюешево. Наскоро тази отсечка беше ремонтирана, като е прибавена и трета лента, дълга 5 километра, която започва от село Цървеняно до бившата бензиностанция, в края на спускането на планината в посока Радомир.

Конявска Планина

Най-високата точка на красивата Конявска планина е връх Виден, който достига до височина 1487 метра. Този исполин в планината край Кюстендил носи името връх Бандера 1942 година, като след това е прекръстен на Виден. Върху най-високия връх на Конявска планина е разположена и телевизионна кула, която е пусната в действие на 4 септември 1969 година. Телевизионната кула на Конявска планина покрива с радио- и телевизионен сигнал Кюстендилска област, както и част от Пернишка, Благоевградска и Софийска области.

Конявска планина крие в себе си всички красоти, с които планините са така привлекателни за любителите на природата. В рамките на Конявска планина се намира и Чокльовското блато, разположено в невероятно красива част на планината. Дълбокият каньон в Конявската планина води към живописната долина на река Тлаката. Нейните води достигат каньона и неочаквано изчезват под земята, а след известно време по неизследван карстов път се появяват в началото на каньона. Името на каньона е Шегава, а водният поток тук е само, когато има дъждове.

Невроятната и дивна природа на Конявска планина е притегателна за много туристи и любители на природата, които идват тук просто за да се разходят по някои от туристическите маршрути или д аупражняват любимите си спортове като планински спускания с колело и др. Конявска планина е популярно място сред любителите на силните усещания и по-специално сред привържаниците на безмоторното летене. Планината предоставя отлични условия за парапланеристи и делтапланеристи, като най-удачното време за упражнение на това екстремно хоби е презлятото и есента.

4
Общо гласували: 4
5 1
4 2
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
хахха
хахха
28.09.2012 06:44
Абе Вие нормални ли сте? Какъв тунел има в Конявската планина :D:D:D:D Какви 3 платна? Изобщо стъпвали ли сте там? Шегава се намира в съседната Земенска планина, част от Краището.. Нещо сте се омотали яко.
0
0