Замъкът Пенрин

01.11.2010

На територията на Северен Уелс е разположен приказният замък Пенрин (Penrhyn Castle), който е построен през 19 век в оригинална норманска архитектура. Около целия дворец са разпръснати приказни екзотични градини – тук могат да се видят различни видове тропически палми, китайски лозови масиви, различни видове дървета, цветни лехи и т.н.

Замъкът Пенрин е разположен между Национален Парк Сноудония (Snowdonia National Park) и проливът Менай (Menai Strait), към който се открива чудно красива гледка.

Замъкът Пенрин

Историята на двореца започва преди повече от 100 години, като демонстрация на високото положение на една знатна фамилия, а днес имотът е собственост на Националния тръст на Уелс. Пенрин е разположен само на около километър на изток от Бангор (Bangor).

На около 14 мили в североизточна посока е град Конви (Conwy), където може да посетите средновековния замък Конви (Conwy Castle). Норманската архитектура на замъка Пенрин е разположена на едноименното пристанище. На 11 мили югозападно е Caernarfon Castle, а само на 5 мили източно е Abergwyngregyn Castle.

На мястото на днешния Пенрин е имало крепост още през Средновековието. През 15 век тя се трансформира в дворец от камък. По това време е издигната и голяма кула. Тогавашната постройка е очертавала квадратен вътрешен двор, където е бил разположен и параклисът. Днес от тази най-стара постройка замъкът Пенрин е запазил единствено оригиналното спираловидно стълбище и някои части от мазетата.

Настоящият замък Пенрин е издигнат от фамилия Пенант и по специално от Джордж Докинс Пенант (George Dawkins Pennant). Семейството трупа огромни богатства на гърба на робски труд. То владее тукашните шисти в близост до Бетезда (Bethesda), търгува със захар от Ямайка и бързо трупа завиден капитал.

В резултат на това Пенант издигат между 1820 и 1845 година замъка Пенрин, чиито вътрешен интериор, наподобяващ красива и величествена катедрала, символизира огромните възможности и високото социално положение на семейството.

Замъкът Пенрин е издигнат по дизайн от Thomas Hopper, който преобразува старата крепост до неузнаваемост и създава същински шедьовър, определян като успешен опит за възраждане на норманскат архитектура.

Във огромната висока кула на Пенрин са разположени жилищните помещения. Навсякъде в интериора има щедра украса от дърво и камък, дърворезби. Пенрин претворява напълно средновековната атмосфера, въпреки че реално е построен преди около 180 години.

4.5
Общо 2 гласували
5 1
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати