Замъкът Гандолфо - резиденцията на папата

25.01.2011

Castelli Romani е сборно понятие за Римските крепости, които някога са били построени като малки градчета за производство на вина по хълмовете, ограждащи югоизточната част на Рим. Тези малки градове и села са разпръснати над гористите склонове на хълмовете Албан. Един от тези дворци е Кастел Гандолфо (Gandolfo Castle), известен днес като лятната резиденция на папата. Кастел Гандолфо се намира само на 15 мили от италианската столица, а до него се стига най-лесно от метро станция Анагнина или с влак от гара Термини.

От замъка Гандолфо се открива прекрасна гледка към езерото Албано, което остава малко по надолу по хълма. Самият път с влак от Рим до Гандолфо е изключително живописен и позволява на пътниците да се насладят на уникални гледки от природата на тукашния италиански регион. Кастел Гандолфо и приказното селце около него са били често посещавани от папа Йоан Павел II. А едно от първите неща, които неговият приемник Бенедикт XVI направи, бе да благодари на жителите на Гандолфо и да ги увери, че и той ще прекарва летните си ваканции в красивия малък град над езерото Албано.

Замъкът Гандолфо - резиденцията на папата

Самият Кастел Гандолфо доминира чаровния малък площад на Свободата или Piazza della Libertà. Към замъка Гандолфо е прикрепена една астрономическа обсерватория, но папските градини се разпростират на много по-голяма територия. Голяма част от къщите и вилите в селцето са притежание на различни религиозни фондации или са папски вили. Цялото градче е разположено на 136 декара, което е с 27 декара повече от площта на Ватикана. Селището включва папския дворец Кастел Гандолфо, два манастири, едно училище, различни ферми, градини и обсерваторията на Ватикана.

Първият папата, който използва Кастел Гандолфо като лятна резиденция е Урбан VIII Барберини. Като кардинал той обичал да прекарва лятните си почивки в замъка, но за първи път като папа, той използва Гандолфо за своята ваканция през лятото на 1626 година. Италия признава абсолютната собственост на Ватикана над Кастел Гандолфо с Латеранския договор от 1929 г. Самата обсерватория е преместена от Ватикана в Гандолфо през 1934 година.

Малко над 8000 души живеят в малкото градче над езерото Албано. Изключителната му красота и природни картини наоколо го класифицират като едно от най-красивите селца в цяла Италия. Около самото езеро има много частни вили и къщи, строени през 17 век. Самото име на Кастело Гандолфо идва от латинското Castrum Gandulphi, като се предполага, че името идва от някогашните собственици Gandulphi, които били родом от Генуа.

4
Общо гласували: 2
5 1
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати