Замъкът Потенбрун

12.10.2012

Замъкът Потенбрун се намира в Санкт Пьолтен (Sankt Pölten), Австрия. Замъкът, който е най-голямата забележителност на Санкт Пьолтен, е известен не само с красотата си, но и с това, че около него до ден днешен има голям ров, пълен с вода. Дълго време този ров е бил обитаван от много видове водоплаващи птици, както и от най-различни видове риба.

Замъкът Потенбрун

Заради това великолепната постройка е известна и като Водният замък. Входът в замъка Потенбрун е възможен единствено през каменен мост, както е било в древността, когато е бил построен. Замъкът радва окото с разкошен парк, направен в английски стил. Паркът на замъка Потенбрун се простира на площ от 2500 квадратни метра.

За пръв път замъкът Потенбрун е споменат в писмени документи през дванадесети век. Най-вероятно той е построен през единадесети век или малко преди това. От построяването си замъкът е сменял много различни собственици и е бил многократно реновиран и реконструиран, за да следва модата в архитектурата през различните епохи.

През 1505 година замъкът е доукрасен с красива кула с галерия от арки, която се е запазила и до днес. Това е галерия от открит тип, която е много ефектна. Основните промени в архитектурно отношение са били направени през 1600-тната година. Тогава замъкът доста се е разширил. Точно тогава е бил създаден и английският парк, който днес привлича много посетители.

През 1920 година е била направена сериозна реконструкция на източното крило на замъка, което за пореден път е променило вида на красивата постройка. В края на Втората Световна война замъкът Потенбрун сериозно е пострадал, тъй като се оказал в зоната на бойните действия. Част от него е била разрушена.

През 1955 година замъкът се е намирал на територията на съветската окупация. През 1961 година красивата кула на замъка паднала, тъй като била сериозно повредена по време на войната. Пет години по-късно кулата отново била възстановена в първоначалния си вид.

През 2005 година замъкът е бил напълно възстановен и видът му е такъв, какъвто е бил в дните на величието му. Ремонтиран е каменният мост, който се намира над дълбокия ров, пълен с вода. Реновирани са изцяло покривите, фасадата на замъка, както и прозорците. Днес туристите се любуват на прекрасна сграда с открити галерии, високи кули с елегантни куполи и разкошен парк с вековни дървета.

В замъка Потенбрун има много ценна колекция от древни чаши за пиене. В замъка има впечатляваща колекция от миниатюрни фигурки на войници.

Старата част на замъка Потенбрун е наета от сдружение за работа с деца и тук малчуганите се обучават сред разкошна обстановка и могат да използват за обучение и градината.

В замъка Потенбрун има девет великолепни спални. Той е любимо място за провеждане на интересни събития от различно естество. Замъкът Потенбрун е предпочитано място за организиране на изискани приеми, корпоративни събития, концерти, лекции и семейни празници.

В замъка се провеждат пищни сватбени церемонии. Замъкът Потенбрун разполага с няколко разкошни зали за организиране на събития. Това са Сватбената зала, Червената зала, Китайската зала. Има и разкошно декорирана бална зала. В замъка има и много интересна библиотека с ценни книги.

Замъкът Потенбрун се отоплява с екологична технология и в периода от 1 ноември до 30 април се начислява допълнителна такса заради отоплението. Гостите на замъка могат да се възползват от камериерка, както и от готвач.

На площ от 40 хектара около замъка могат да бъдат разпъвани шатри с великолепна гледка към замъка Потенбрун. Близо до замъка има няколко голф игрища, за да бъдат задоволени желанията на туристите.

4.7
Общо 3 гласували
5 2
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати