Замъкът Рестормел

14.09.2012

Замъкът Рестормел (Restormel) се смяна за един от най-добре запазените нормандски (Norman) крепости в Корнуол (Cornwall). Замъкът е построен през 1100-ната година и тогава най-вероятно е бил направен от дърво. Главната каменна кула на замъка се извисява над голямата крепост, чието подножие е заобиколено от широк и дълбок ров, който е бил пълен с вода.

Кулата на замъка е била само външната стена на сгради, които са се намирали в нея, затова при поглед отгоре тя прилича на амфитеатър. Кулата е изградена век по-късно от самия замък и се смята, че тя е заменила дървената постройка.

Замъкът Рестормел

Замъкът е бил преустроен от Едмънд (Еdmund), херцог на Корнуол, който искал да има великолепна резиденция за семейството си. По онова време Едмунд е имал огромен парк за елени, където са живеели над триста великолепни екземпляра.

Черният Принц Едуард (Edward), известен с този прякор заради черните си доспехи, е преместил тук кралския си двор за кратко през 1354 година. Тогава в околностите на замъка често е бил организиран лов на елени за аристократите.

Достъпът в замъка се е осъществявал от две места – подвижен мост е водел непосредствено към главната кула, а друг мост е водел в допълнителна правоъгълна кула от противоположната страна. Стените на идеално кръглата кула са с дебелина над два метра и са високи над седем метра.

В края на тринадесети век в главната кула били построени Главната зала и кухня, а също така и жилищни помещения, като всички били разположени така, че в средата оставал кръгъл двор. В този двор се е намирал дълбок кладенец, който снабдявал замъка с вода и това позволявало да се издържи дори дълга обсада. Откритите около замъка останки от средновековен водопровод са доказателство, че крепостта е била снабдявана с вода и от допълнителни източници.

Когато към сградите на замъка Рестормел бил добавен параклис, в стената на главната кула бил направен проход с арка, който водел към правоъгълната кула. От стария параклис на замъка днес не се е запазило кой знае колко, останала е част от храма, където се е осъществявало свещеното обливане с вода, която се намира от южната страна на олтара на параклиса.

В началото на Гражданската война замъкът Рестормел вече е бил доста западнал. В него не живеел никой. Но въпреки разрухата той бил използван като база за Парламентарните войски. През този период в долната част на стената са направени амбразури за установяване на артилерийски оръдия. През 1644 година, след превземането на замъка, то е бил окончателно изоставен и постепенно се превърнал в руини.

Днешният замък Рестормел е известен като един от паметниците на нормандската фортификационна архитектура и дава на туристите ясна представа за това как са изглеждали британските крепости от периода на ранното Средновековие. Замъкът Рестормел не е бил възстановяван, но стените на вътрешните укрепления са прекрасно запазени и се поддържат в добро състояние.

Навремето замъкът Рестормел е бил известен като снежнобяла крепост, но с течение на времето стените почерняли. За разлика от повечето замъци, построени с отбранителна цел, замъкът Рестормел има доста големи прозорци. Въпреки това отбранителните функции на замъка са били перфектни. Той е бил построен зад склоновете на хълм, който е бил стръмен, след като нарочно е бил обработван. Но въпреки това замъкът Рестормел никога не е бил обсаждан.

През пролетта около замъка Рестормел е пълно с красиви камбанки и нарциси. Днес замъкът е собственост на графство Корнуол. Той е отворен за туристите, които могат да се насладят не само на руините, а и на интересни събития, които се провеждат в амфитеатъра.

4.3
Общо 4 гласували
5 2
4 1
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати