Цитадела Кайт Бей

02.04.2013
Цитадела Кайт Бей

Световно известната цитадела Кайт Бей (Citadel of Qaitbay) е отбранителна крепост-укрепление, намираща се на брега на Средиземно море в град Александрия, Северен Египет. Уникалната цитадела е построена през 15 в. и е разположена върху останките на Александрийския фар, смятан за едно от седемте чудеса в античната история на света.

Акександрия е вторият по големина град в Египет, който има най-голямото пристанище в страната, което служи като прозорец към страните от Средиземноморието. Няма друг град в Египет, който да има толкова богата и наситена със случки и легенди история, както Александрия.

Основан от Александър Велики, който завладява без борба държавата през 332 г. пр. Хр., градът става център на търговията с Гърция.

Кайт Бей

Цитаделата Кайт Бей се смята за най-важните защитни крепости не само в Египет, но и по цялото средиземноморско крайбрежие. Построена през 1477 г. по нареждане на султан Ал-Ашраф Сейф ад-Дин Кайт Бей тя е била важна част от укрепителната система на Александрия през 15 век.

Построеният през 2 в. пр. н. е. Александрийски фар е действащ до арабското нашествие. Природни бедствия налагат реконструирането му през предходните векове, но до 11 в. той продължава да съществува. След това в резултат на земетресение местното население го използва само като наблюдателница. Фарът се е намирал на източното пристанище в град Александрия.

През 14 век в Северен Египет има разрушително земетресение, което отнема и един от символите на античната култура. Освен важни архитектурни паметници на културата и египетската история, до земята е сринат и Александрийския фар.

Цитаде Кайт Бей

След построяване на цитаделата Кайт Бей в продължение на векове тя оцелява при различни правителства и след различни природни бедствия. След взимането на властта от наследниците на паша Али, който се смята за създател на съвременен Египет, държавата потъва в дългове, а египетския дял акции от Суецкия канал е предоставен на Великобритания.

Тъй като Великобритания и Франция поемат контрола над египетските финанси, през 1881 г. се стига до размирици и бунтове, които дават основание на Великобритания да окупира Египет през 1882 г. По време на размириците цитаделата Кайт Бей също пострадва и в продължение на двайсет години е оставена на саморазруха.

През 1904 г. дошлият на власт крал Фарук изявил желание да превърне цитаделата в резиденция за отдих и започнал реставрацията й.

След революцията през 1952 г. египетската военно-морска войска предава цитаделата на морския музей на града, а трийсет години по-късно благодарение на организация, занимаваща се с опазване на културно-историческите паметници в Египет, цитаделата Кайт Бей е подложена на дълга реставрация, с която да върне стария си блясък.

Днес в цитаделата Кайт Бей, която е отворена за туристи, се помещава Александрийският морски музей.

4
Общо 2 гласували
5 1
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати