Замъкът Гламис

22.11.2010
Glamis Castle

Замъкът Гламис (Glamis Castle) е един от най-мистериозните и обвити в тайнствени историй за призраци и духове. Този иначе забележителен и красив дворец се намира на около 5 мили южно от Форфар в шотландското графство Ангъс. Гламис и замъкът Хирмайтаж (Hermitage Castle) държат първенството по призрачни дворци.

Историята на замъка Гламис започва през 14 век. Той е бил потомствео имение на фамилия Боус-Лайънс, което им е било предотстъпено като подарък от Робърт от Брус през 1372 г. Семейство Боус-Лион все още притежават замъка Гламис като потомци на графовете на Страчмор. В камените зали на замъка е родена и вече покойната кралица майка Елизабет Боус-Лайън и на принцеса Маргарет.

През 1372 г. шотландският крал Робърт II официално обявява сър Джон Лайън за "Вожд на клана Гламис" и му дава замъка, който преди това бил използван като кралска ловна хижа. Четири години по-късно сър Джон се оженил за дъщерята на Ричард II Джоанна и бил назначен за кралски управител на Шотландия. Техните наследници и до днес продължават да живеят в имението "Гламис ". Техният правнук става лорд Гламис през 1445 г., титлата "Граф на Стратмор" е създадена през 1606 г., а титлата "Граф на Стратмор и Кингхорн" - през 1677 г.

Главното укрепление на Гламис е издигнато някъде през 14 век, а множеството величествени кули и кулички са били добавени през следващите години и векове, в които дворецът е търпял постоянни ремонти. Гламис е конструиран във формата на буквата L, като стаите му са разпределени на пет етажа.

Призрачните истории около замъка Гламис не са една или две. Една от тях разказва как граф Берди, четвъртият граф на Крауфорд, играел карти с дявола в една от стаите на "Гламис ". Според други легенди Шекспир лично посетил двореца и го описал в прословутата си творба - трагедията "Макбет".

Най-изначалната всяваща ужас история около замъка Гламис започнала през 1034 г., когато краля на Шотландия Малкълм II бил зверски убит в замъка от въстанали васали. Съгласно легендата кръвта на жертвата изтекла от разсеченото тяло и се просмукала в дъските на пода, образувала петно, запазено и до наши дни в така наречената стая на Малкълм, която призрака на краля посещава и досега. До ден днешен гостите на замъка се оплакват (или хвалят), че нощем били събуждани и от тайнствен рицар в доспехи.

Замък Гламис

Днес има възможност някоя от залите на Гламис да се наеме за частни партита и тържества. Във вътрешността му има четири магазина и ресторант. Част от помещенията, на които можете да се насладите са красивата дневна, зловещото подземие, невероятната зала за приеми и тържества, частния параклис и всекидневната, използвана от кралицата майка. Около Гламис има изграден невероятно красив парк, градина в италиански стил. В тях може да видите и статуи на някои крале, разказващи историята на страната.

4.3
Общо гласували: 6
5 3
4 2
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати