Крепостта Цепина

06.03.2010
Крепостта Цепина

Село Дорково е разположено на 16 км. от балнеоложкия курорт Велинград. Селото е известно на любителите на историческите забележителности с разположената на 6 км. от него крепост Цепина.

Крепостта е изградена на връх Цепина. До подножието и се стига по асфалтов път. Остават само 15 минутки пеш и пред вас се разкрива прекрасна панорамна гледка към Родопите, както и самата крепост.

През 11 век крепостта е владение на Византийската империя. Освободена е при управлението на цар Калоян. Когато Калоян назначава племенника си Алексий Слав за управител в Родопите, Цепина става седалище на владенията на деспота. След убийството на царя през 1207 г., деспот Алексий Слав се обявява за независим.

Следва период на владение на крепостта от никейския император Йоан Дука Ватаций, но Михаил II Асен успява да си я възвърне. През 1373 г. твърдината е завладяна от османските нашественици с хитрост, тъй като хората там не са се предавали.

Легендата разказва, че на едно магаре дали да яде сол. След като ожадняло, то започнало да търси вода. Така бил открит източника на вода за крепостта. След като било прекъснато водозахранването, крепостта била превзета.

И до днес водохранилището е добре запазено, както и основи на жилища и други сгради в крепостта.

3.8
Общо 6 гласували
5 1
4 3
3 2
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати