Замъкът Велики Табор

16.10.2010

Замъкът Велики Табор (Veliki Tabor Castle) е едно от най-добре запазените и автентични средновековни укрепления, които могат да с епосетят днес в Хърватска. Овалната конструкция на Велики Табор е функционирала някога като жилищен, отбранителен и земеделски затворен комплекс.

Велики Табор доминира над околностите в хърватската област Загорйе от своя хълм, който представлява равен удължен хребет. Съвсем близо до интересната средновековна конструкция е село Десинич, а околният пейзаж е неповторимо и живописно съчетание от гъсти гори, редуващи се тучни ливади и лозови масиви, разположени сред заоблени хълмове.

Замъкът Велики Табор

Средновековният град Велики Табор е разположен само на 3 километра в източна посока от град Деслинич. Според историческите извори Велики Табор през Средновековието е бил известен под името Винград и Врбовец. По-голямата част от структурата на крепостта, която е успяла да се съхрани до днес датира от 16 век, но замъкът е бил построен няколко века преди това.

Днес Велики Табор се счита за най-добре запазената ренесансова крепост в Хърватия, изградена изцяло в духа на характерната за Ренесанса жилищно-отбранителна архитектура. В късноготическите времена крепостта Велики Табор се извисява на своя хълм, заострен в предната си част без укрепителни стени.

Малко по-късно замъкът е обграден от защитни стени, като във всеки ъгъл се е издигала по една наблюдателна кула с полукръгла форма. Една значителна част от крепостната стена има и второ ниво, което стои върху множество конзоли. По-нататък Велики Табор е реставриран, но като цяло не е претърпял основни реконструкции, в резултат на което днес той може да се похвали със завидна автентичност.

Днес по стените на Велики Табор все още могат да се видят мотиви от късноготическия период, както и от ренесансовите му промени. Сред тях са един каменен герб с каменни знаци и няколко конни изображения. Крепостта е особено атрактивна със своите еркерни прозорци, както и двутажни аркади във вътрешния двор. От някогашната външна отбранителна стена днес е останал само един петоъгълен бастион.

Според най-достоверните предположения, замъкът Велики Табор и неговия жилищно отбранителен комплекс са построени по нареждане на Раткай, който получил земите в тукашната област Загорйе като щедро дарение от Корвин I. Годината била 1502, а затвореният град Велики Табор остава във владение на фамилията на Раткай, докато и последният наследник на рода не умира през Градът през 1793 година. През следващите векове Велики Табор е първо държавна собственост, а в последствие се превръща в частно владение. В периода между двете световни войни Велики Табор принадлежи на О. Ивекович.

4
Общо 2 гласували
5 1
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати