Доминиканския манастир Свети Стефан в Саламанка

06.11.2012

Доминиканския манастир Свети Стефан в Саламанка (Dominican Convent of St. Stephen/Convento de San Es) е исторически религиозен комплекс – една от най-забележителните сгради в западния испански град, включен в световното културно наследство на ЮНЕСКО. Фасадата на манастира Свети Стефан е поредният ценен пример за архитектурното майсторство на испанския стил платереско (Plateresque), която превръща обителта в една от най-изявените забележителности на Стария град на Саламанка.

Доминиканския манастир Свети Стефан в Саламанка

До Доминиканския манастир Свети Стефан се стига по един малък мост, който тръгва от площада Пласа Кончилио де Тренто (Plaza Concilio de Trento). Първото, което прави впечатление, когато човек приближи огромната фасада на религиозния комплекс, са многото ясно изразени фигури и релефи. Над импозантната голяма порта на манастира може да се види Мъченичеството на Свети Стефан, измайсторено то Керони (Ceroni), датиращо от 1610 година.

Основите на манастира Свети Стефан са положени през 1525 година по нареждане на брат Хуан Алварес де Толедо (Juan Alvarez de Toledo), епископ на Кордоба (bishop of Cordoba). Архитект на грандиозната сграда е Хуан де Алава (Juan de Álava), а обителта е окончателно завършена през 1618 година. Сградата на Доминиканския манастир Свети Стефан е издържана в готически стил, но се отличава с щедра барокова украса в стила платереско.

Новата постройка е издигната на мястото на доминиканска църква от 13 век и през следващите векове се радва на бурна история, свързана най-вече с обществото на Доминиканския орден. Окончателно фасадата на манастира е завършена през 1660 г. и напомня сякаш гоблен, изтъкан от камъни. Интериорът на църквата на манастира Сан Стефан е изключително щедър, красив и блести в позлата.

Грандиозният каменен олтар със спираловидни колони е дело на Хосе Чурикуера (Jose Churriguera), който го завършва през 1693 година. Вниманието на посетителите на храма е привлечено и от още една майсторска работа над олтара, дело на Клаудио Коеле (Claudio Coelle). То претворява пребиването на Свети Стефан с камъни.

Забележителна част от манастира е залата, наречена Салона на проницателността (Salon de Profundis), където Колумб разговаря с доминиканците преди да предприеме пътешествието си към Западна Индия. И днес тя е достъпна за обществени посещения. Друга важна част от манастира на Свети Стефан е Пантеонът на теолозите (The Pantheon of the Theologians), където днес е гробницата на много от доминиканските лидери. Тази зала също може да се посети.

Вътрешният двор на Доминиканския манастир Свети Стефан е уникална комбинация от готически и ренесансови стилове, с много арки, колони и декоративни мотиви. Въпреки че манастирът на Свети Стефан все още функционира, той е отворен за туристите от 9 ч. сутринта до 13:30 ч., а след това от 16:00-20:00 ч.

През цялата година тълпи от посетителите могат да се видят в обителта, като се организират персонални групови обиколки. Туристите имат възможност да се изкачат до най-горната част на манастира и да се насладят на вълнуващата гледка към цяла Саламанка.

4.5
Общо 6 гласували
5 3
4 3
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати