Национален парк Бохемска Швейцария

07.03.2013
Парк Бохемска Швейцария

Националният парк Бохемска Швейцария (Bohemian Switzerland) се намира в Чехия и е известен също така и като Чешката Швейцария. Местността придобива статут на национален парк през 2000 година, когато е основан паркът, който се простира на територия от 72 квадратни километра. Парк Бохемска Швейцария се намира край река Елба.

Националният парк Бохемска Швейцария е свързан с немския Национален резерват Саксонска Швейцария. Националният парк се простира в пясъчниковите Елбски планини. Той се намира в близост до град Дечин (Dechin). Паркът Бохемска Швейцария се простира между планините Оре и Лужицките планини.

Най-високата точка на парка е Дечински Снежник (Dechinsky Snezhnik), който се издига на 726 метра височина. Мястото, където днес е разположен паркът Бохемска Швейцария, се е образувало преди хилядолетия, когато вулканичните породи са достигнали до земната повърхност. Тогава са се образували каньони и различни скални образувания.

Пясъчниковите скали в района на парка са в основата на създадения преди около век специфичен начин на скално катерене. Благодарение на пористата повърхност на скалите много от катерачите се изкачват без допълнителна екипировка и приспособления за катерене. Живописните скали са в близост до зелени гори и отдалече приличат на назъбени кули на старинни замъци.

Бохемска Швейцария в Чехия

Националният парк Бохемска Швейцария е известен като зона за опазване на ценни растителни и животински видове. В парка растат многобройни видове папрати.

Паркът привлича много любители на планинските разходки. На територията на парка и около него се намират тридесетина градове и села. Туристите могат не само да се разхождат по специално маркирани туристически пътеки, но също така и да ползват пътеките за планинско колоездене.

В националния парк Бохемска Швейцария се намира върхът Ружовски, който се издига на 619 метра височина.

Национален парк Бохемска Швейцария

Една от най-големите забележителности на парка е естествен каменен мост, известен като Правчицка брана (Pravcicka brana), а също така и като Правчицка порта, което е превод на чешкото име на каменното образувание.

Правчицка порта е най-големият европейски (European) каменен мост. Той е с дължина над 26 метра, а височината му е 21 метра. Правчицка порта е създадена от базалтови стълбове, които са се образували преди милиони години при нахлуването на нажежена магма в земната кора.

В Националния парк Бохемска Швейцария има и по-малък мост, който прилича на Правчицка порта. Той се нарича Мала Правчицка Брана (Malа Pravсickа brаna).

Истински геологически феномен е образуванието от базалт, което носи името Панска скала (Panska skala ). Интересна забележителност на парка е каньонът Каменице (Kamenice), който носи името на реката, която го е създала в близост до село Мезна (Mezna).

През каньона се минава по дървен мост, откъдето туристите могат да поемат с лодки към други каньони – Тиха (Ticha) и Дивока (Divoka). Някои от най-живописните места в националния парк могат да бъдат преминати само с помощта на лодка и опитен водач.

4.2
Общо 6 гласували
5 3
4 2
3 0
2 1
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати