Градините Лас Позас

27.08.2013
Градините Лас Позас

Любителите на сюррелаистичното изкуство биха се възхитили на едно тайнствено кътче, намиращо се в тропическите гори на Мексико. То е разположено само на около осем часа път с кола в южна посока от Тексас. Известно е като градините Лас Позас (Las Pozas), което в превод означава "басейните". Често е сравнявано с фантастичния свят, известен от световете на Луис Карол и привлича като магнит туристи и гости от всички краища на света.

Градините Лас Позас са разположени на около 610 м. над морското равнище и обхващат площ от 320 хил. кв. м. Те включват тропически градини, басейни, водопади, множество скулптури и декорация и са признати за едно от най-интересните сюрреалистични места на 20 в.

Градините Лас Позас са дело на Едуард Джеймс, поет от британски произход, поклонник на новото течение в изкуството. Той е прекарал живота си в различни градове, сред които Париж, Лос Анджелис, Ню Йорк и Лондон.

Идеята за създаването на този проект му хрумва в Щатите, но осъзнава, че там няма подходящо място, на което да го реализира. Тогава взема решение да започне да търси кътче, на което да започне да изгражда своя парк и го намира в подножието на планина Сиера Мадре в Мексико.

Започва работата си над това истинско въплъщение на сюрреализма през 1949 г. и до края на живота си създава изключителната атмосфера на парка Лас Позас. Финансира лично своя проект, който струва около 5 млн. долара, като продава ценните си произведения на изкуството.

Този страстен поддръжник на новото течение в изкуството и най-вече на Дали, успява до 1984 г. да построи 36 бетонни постройки, имащи формата на замъци, храмове, стълби, които не водят до никъде, каменни цветя и всевъзможни скулптури, които ще изострят веднага Вашето въображение.

Градините Лас Позас, Мексико

В този градински рай той приютява различни екзотични животни и засажда над 29 000 орхидеи. Създава няколко езерца, в които плуват рибки от далечни страни и изкуствени малки водопади, които със своето ромолене да галят слуха му.

Целият дизайн на градините Лас Позас е цели да покаже, че между природата и сътворените от човешка ръка предмети може да бъде постигната хармония. Всички статуи са пръснати из огромната залесена площ, но са поставени на такива места, сякаш са си били тук от край време. Тези нетрадиционни бетонови конструкции са истинско произведение на изкуството. Ще видите къща, чийто покрив има формата на кит, сюрреалистични храмове и пагоди, стълбище, водещо към рая и множество каменни цветя.

Дълго след смъртта на Едуард Джеймс никой не разбира за неговото творение. Градините са открити съвсем случайно и веднага се превръщат в една от най-посещаваните атракции в тази част на страната.

За съжаление тази обширна площ е трудна за поддържане, а държавата не разполага и с достатъчно средства за тази цел. Тропическата растителност е завзела голяма част от бетоновите конструкции, а орхидеи вече няма. Въпреки това скулптурите, дело на Едуард Джеймс, ще впечатлят всеки посетител на Лас Позас със своя нереален вид и ще Ви накарат да погледнете по нов начин на света.

4.3
Общо 3 гласували
5 2
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати