Резерват на тюлените Кейп Крос (Cape Cross)

17.11.2009
Резерват на тюлените Кейп Крос (Cape Cross)

Кейп Крос е нос в южната част на Атлантическия океан на брега на Намибия. Разположен е на около 70 км северно от Хенсис Бей (Hentiesbaai) и на 150 км северно от Свакомпмънд (Swakopmund).

Резерватът е на западния бряг на Намибия и е е дом на един от най-големите колонии на капски морски котки в света. Името на месността идва от големия каменен кръст, изграден тук португалски заселници през 16 век.

Ако сте решили да посетите резервата, за да се насладите на хилядите тюлени в естествената им среда, трянва да знаете, че тук няма никакви места за подслон. Най-близкото място, където може да се нощува е в Хентис Бей или в Свакомпмънд.

Тъй като размножителният период, на тези уникални животни е през ноември и декември, когато се раждат малките и женските се разгонват, това е инай-подходящото време за посещение през годината.

Резерват на тюлените Кейп Крос (Cape Cross)

Мъжките морски котки идват в голямото стадо през октомври, след което маркират територията си и ожесточено я бранят. Бременните женски идват през ноември, за да родят малкото си, което е само едно. Седмица по-късно отново са готови да бъдат заплодени.

Един мъжки тюлен обикновено привлича от пет до двадесет и пет женски, които защитава в територията си от останалите мъжкари. В този усърден период мъжките морски котки губят значителна част от телесното си тегло, което обикновено е около 360 кг.

Резерват на тюлените Кейп Крос (Cape Cross)

Малките новородени тюленчета са черни на цвят, а теглото им е между 5 и 7 кг.

Веднага с раждането си те започват да сучат, а това продължава близо година. Около петия месец, наред с майчиното мляко, те започват да похапват и риба. Според статистиката всяко четвърто тюленче в колонията не оцелява, защото става жертва на хиените, докато майките ловуват риба в морето.

За улеснение на туристите от Хентис Бей или Свакомпмънд се организират еднодневни екскурзии до Кейп Крос.

3.7
Общо гласували: 3
5 0
4 2
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати