Златното съкровище от Варна

24.09.2010

Златното съкровище от Варна (golden treasure of Varna) е огромна археологическа находка, открита край морската столица на България – град Варна. По своята същност златното съкровище от Варна е най-голямото златна група предмети откривана в света. Варненското златно съкровище е най-старото обработено злато, намирано някога на територията на Европа, като днес е причислявано към т. нар. Култура Варна. Златното съкровище е открито съвсем случайно, при разкопаването на тунели за поставяне на телефонен кабел. Ненадейно започват да се появяват един по един различни скъпоценни предмети, разположени на 500 метра в северна посока от Варненското езеро и на 4 километра западно от центъра на морката столица.

Огромното археологическо скъпоценно съкровище е открито на територията на т.нар. Варненски халколитен некропол (BXH). Тук на обща площ от о 7 500 кв. метра поетапно са разкрити 294 гроба с повече от 3 000 златни предмета. Общото им тегло възлиза на повече от 6 кг. Златното съкровище е открито на това място през 1972 година, а по-нататъшните археологически дейности разгръщат една от най-големите исторически скъпоценни колекции в цял свят. Според специалистите намерените гробове и Златното съкровище датират от края на 4-тото и началото на 5-тото хилядолетие. СЛед 1972 година Варненския халколитен некропол се разкопава цели 15 години от археолога Иван Иванов.

Златното съкровище от Варна

Последващите разкопки установяват, че на това място е разположен древен некропол от халколитната епоха. Тук освен голям брой керамични съдове, каменни и кремъчни сечива, предмети направени от мед и кост, са открити множество украшения от злато и мидени черупки.

Сред най-богатите находки е гроб № 43. Тук е намерен скелет на 40 - 50 годишен мъж, който е бил висок приблизително 170-172 см. Той е бил облечен с изключително пищно и щедро украсено облекло, което дава основание да се предположи, че е бил жрец. Според изследванията на Варненския археологически музей става ясно, че владетелят е починал насилствено. Допълнително доказателство за това са и скъпоценните предмети – цели 990 златни накита с общо тегло около 1.5 кг.

В дясното си ръка, която е свита в лакътя, той е държал жезъл, символизиращ властта. Вратът на царя или жреца е бил накичен с три наниза от 890 златни мъниста, тежащи общо 499 грама. Златни пластинки са украсявали дрехите, коленете и гърдите. Имал е и скъпоценна диадемата около главата. От лявата страна на тялото е лежал лък, от който днес са останали само златните обковки. Освен тези царски знаци в същия гроб са открити и множество медни и каменни предмети, като медна брадва, длето, шило, игла, кремъчни ножове и глинен съд.

Слабините на жреца са били покрити със златен фалос, който е изграден от украшения, образуващи формата на напръстник.

В гроб 36 са намерени още над 850 златни предмета. Видът на предметите подсказва, че става дума за дарове, които са свързани с божествата на скотовъдството. Тук са разкрити две златни пластинки, които представляват животински фигурки, 30 стилизирани глави на рогато животно и астрагалус, пригоден за игра, с отвор за носене.

Днес най-голямата археологическа находка на 20 век, известна като Златното съкровище от Варна, може да се види в 6 зали във варненския Археологически музей. В него са представени няколко от най – значителните гробове с всички предмети и скъпоценности, които са открити в тях. От двете страни на входа са показани гробове с маски на човешки лица от находката на Златното съкровище на Варна.

Тези маски са били моделирани на място, с апликирани върху тях златни предмети. Според специалистите откритите гробове са на цивилизация по-древна от тракийската, която за дълъг период от време доминира по тукашните земи. Научният анализ с въглерод показва, че цивилизацията е съществувала близо 6 000 години преди новата ера, което съвпада с възникването на шумерската и асирийската цивилизации.

4.3
Общо 3 гласували
5 2
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати