Ахмед Бей Джамия

07.10.2011
Ахмед Бей Джамия в Кюстендил

Ахмед Бей Джамия е една от най-атрактивните исторически забележителности на Кюстендил. Непосредствено от дясната страна на входа на Ахмед Бей Джамия могат да се видят още и руините от римски терми в Кюстендил, изградени през 2-3 век. Освен като Ахмед Бей Джамия тази забележителност на Кюстендил е известна още и с имената „Инджили“, „Ингилиз“ или „Християнската джамия“.

На турски език храмът се знае като Ahmed Bey Camii. Днес Ахмед Бей Джамия не е действащ храм, има статут на културен паметник, като вътрешността й е превърната в музей. В бившия храм може да се види една от археологическите експозиции на градския музей на Кюстендил.

Разположена в в централната част на град Кюстендил, Ахмед Бей Джамия стои там от 15 век, когато е издигната. На североизточната й стена могат да се видят датите 1575 и 1577 година, но специалистите са на мнение, че те най-вероятно се отнасят за по-късни реконструкции и реставрации. Смята се, че мюсюлманската Ахмед Бей Джамия е издигната върху основите на средновековната българска църква „Света Неделя“ или поне такова е преданието.

Над входа на джамията и днес може да сепрочетечетириредов надпис на среднотурски език, който гласи : " Нека който е построил тази джамия се споменава докато се спре света. Който и е направил ремонт, о, Боже, нека бъде весел и честит на двата свята. А за онези, които служат в нея, о, Боже на милостта и благоволението, направи да бъде място за голям успех. Когато те влязат в етажите на Рая, зарадвай ги с видението на твоя Образ. 1147 година по Хиджра (отговаря на времето от 3.06.1734 г. до 24.05.1735 г.)."

Входната аркада, покритa с три малки купола, е запазена в оригиналния си вид. Фасадите са разнообразени с островръхи арки - ниши над прозоречните отвори. Ахмед Бей Джамия е издигната от каменни блокове и тухли от по- ранни епохи, като е особено интересна със своята декоративна тухлена украса.

Тази орнаментика от тухли е характерна предимно за средновековната българска архитектура, където се среща корниз „вълчи зъб’, самата тухлена орнаментика и др. Като цяло конструкцията на Ахмед Бей Джамия е масивна и внушителна. Тя има широк купол и мраморни стълбове и подпори.

До днес входната аркада на Ахмед Бей Джамия е запазена в оригиналния си вид от 15 век. Тя е покритa с три малки купола. По фасадата на бившия мюсюлмански храм може да се видят ниши над прозоречните отвори, представляващи островърхи арки, които внасят допълнително разнообразие в архитектурния стил.

Едно основно преустройване, успоредно с разширяване на храма, Ахмед Бей Джамия претърпява през 1734 година. В началото на 20 век, през 1904 година силно земетресение е причина минарето на Ахмед Бей Джамия да бъде сериозно напукано и увредено, в резултат на което градската управа решава да го премахне.

4.3
Общо гласували: 4
5 2
4 1
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати