Дванадесетте апостола

16.02.2011

Ако сте предприели пътешествие из Австралия и сте се насочили към втория най-голям град в страната - Мелбърн, няма как по пътя да не посетите една от най-вдъхновяващите природни забележителности на континента. Наричана Дванадесетте апостола (Twelve Apostles) този красив природен феномен представлява група скални образувания, които се извисяват насред вълните на самия австралийски бряг. Пътуването по красивия панорамен път край океана - Great Ocean Road, първо ще ви отведе до залива Apollo, откъдето е изходният пункт за разглеждане на Дванадесетте апостола.

Дванадесетте апостола е колекция от осем варовикови скални масива, които стърчат от водата в рамките на Национален парк Порт Кемпбъл, който се нанира в австралийския щат Виктория. Огромната близост на тези иначе самостоятелни скали насред водата е причината за тяхната голяма популярност като вдъхновяваща природна забележителност. Скалният ансамбъл Дванадесетте апостола се намира по пътя на Great Ocean Road, точно между Принцестаун и Питърбъроу.

Дванадесетте апостола

Районът на Дванадестте апостола е превърнат в разработена и модерна туристическа зона, имайки предвид и защитените природни територии на тукашното красиво австралийско крайбрежие. Вариантите за туристите са доста. За тяхното удобство най-добре могат да се погрижат в туристическия център към Дванадесетте апостола, който е разположен от вътрешната страна на Great Ocean Road. Навсякъде са изградени приятни маршрути и пътеки за посетителите, които искат да достигнат до дивната красота на Дванадесетте апостола. Сред най-прималивите варианти за разглеждане на природната забележителност е въздушна обиколка с хеликоптер, която също се организира от туристическия център Виктория. Тук е изграден удобен парк за автомобили и платформа за наблюдения.

От скалното чудо Дванадесетте апостола вече са останали само осем заради силната ерозия на меките варовикови скали при непрекъснатия досег със солената морска вода, вятъра и слънцето. Първоначалното наименование на Дванадесетте апостола е било колоритното „Свина и прасенца”. Разположена съвсем близо до дефилето на езерото Ард, за свинята някога се е считал остров Мътънбърд, а ролята на малките й прасенца са изпълнявали прилежащите по-малки скали.

Twelfe Apostles

Формирането на природния феномен Дванадесетте апостола е започнало преди около 10-20 000 000 години. Бурният неспирен вятър на Южния океан постепенно подкопава меките варовици на скалите, образувайки доста пещери. С течение на времето под влияние на природните сили пещерите постепенно образуват арки, които в течение на по-нататъшните ерозионни процеси се сриват и сформират самостоятелни и изолирани скални късове, известни днес като Двандесетте апостола.

Максималната височина на Дванадесетте апостола е 45 метра. Ако имате възможност, непременно им се полюбувайте по изгрев или по залез слънце. Подобни природни забележителности (като Скалата на гълъбите в Бейрут) са особено красиви когато слънцето стои ниско на хоризонта. Слънчевите лъчи падат под различен и особен ъгъл, като оцветяват Дванадесетте апостоли в приятни топли нюанси.

4
Общо 3 гласували
5 1
4 1
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати