Римските бани в Бат

07.11.2010

Римските терми са били някога една от най-важните обществени постройки в Древен Рим, а днес един от най-добрите примери за такива антични постройки са успели да се запазят на територията на английския град Бат (Bath), намиращ се в графство Съмърсет (Somerset). Разположен на около 160 километра в западна посока от столицата Лондон, град Бат е известен със своите уникални архитектурни паметници, които са включени в списъка със Световното историческо и културно наследство на ЮНЕСКО.

Римските бани в Бат са разположени точно в центъра на града, известен с мистичната си архитектура, претворяваща различни масонски символи като Цирка и Кралския полумесец (Royal Crescent), които символизират Слънцето и Луната. Римските бани днес са един от най-големите туристически атракции в Югозападна Англия. Необходими са поне 2 часа обиколка, за да може човек с пълна сила да опознае тези антични архитектури.

Римските бани в Бат

Самата Римска Баня е разположена под нивото на съвременната улица и се състои от 4 основни части – свещен извор, Римски храмове, Жилищна част и находки от Римските бани, организирани в музей. На нивото на земята е единствено Стаята на Помпея (Pump Room), като горната част от комплекса датира от 19 век. Над 1 милион посетители годишно прииждат в Римските Бани в Бат, като тази историческа забележителност се счита за едно от 7-те чудеса на Западна Англия.

Първият храм на мястото на сегашните горещи извори е построен от келтите и е посветен на богинята Sulis , която римляните познавали като Минерва. Според историческите трудове на Джефри от Монмаут през 836 г. пр. н. е. първата баня е построена от британския крал Bladud. Именно в лековитите води и кални бани на тукашните терми той бил изцерен от проказа, ако се вярва на легендата.

През вековете конструкцията на Римските бани в Бат е била променяна многократно, включително и през 12 век, когато е изградена нова баня над Кралския свещен извор. На юг от него през 16 век се появява т.н. Баня на кралицата (Queen's Bath). Самият извор е обграден от постройки, издигнати през 18 век от Джон Ууд Старши (John Wood, the Elder), младият му син, който проектира и Кралския полумесец. Още по това време неокласическата стая на Помпея е служела за нещо като обществена чешма, достъпна за всеки.

Bath

Днес Римските бани в Бат са опасни за къпане, защото водата преминава през все още функциониращите тръби и канали, построени от римляните. Въпреки това тук е открит луксозен Спа комплекс, който дава възможност на посетителите да се насладят на удоволствието и уникалните свойства на водата. Все пак акцент в комплекса си остава Музейната част. И днес в извора могат да се видят нахвърляни хиляди предмети в чест на Богинята.

Те създават огромното богатство на Римските бани в Бат, като тук има над 12 000 римски монети, образуващи уникално за Британия съкровище. Някога в извора са били хвърляни оловни листове с послания и проклятия, а освен това в него са намерени огромен брой метални купи с инициалите DSM (Deae Sulis Minerva).

4.4
Общо гласували: 5
5 3
4 1
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати