Градините Кукенхоф

14.11.2010
Градините Кукенхоф

Ако се чудите къде на планетата може да видите най-голямото разнообразие от цветя, алеи с различни аромати и лехи от стотици видове невъобразимо красиви цветове, то това място със сигурност са градините Кукенхоф (Keukenhof) в Холандия. Кукенхоф е най-голяма цветна градина в света, в която могат да се видят около 7 милиона цветя, които са засаждани на ръка. Всички те се разпростират на обща площ от 8 акра

Приказните градини Кукенхоф се намират близо до южнохоландския град Лис (Lisse), между Амстердам и Хага и годишно привлича близо 900 000 туристи от цял свят. За последните 60 години около 45 милиона гости идват в този цветен рай. Ароматната магия на милионите цветове е достъпна за туристи едва два месеца в годината – от средата на март до средата на май.

През останалото време професионалните градинари се грижат за поддръжката и перфектната аранжировка на насажденията. За щастие цветните полета са видими и без да навлизате в пределите на Кукенхоф, което също е вариант за приятна разходка през лятото или есента.

Кукенхоф в буквален превод означава „зеленчукова градина” . Името идва от билковата градина и от кухнята на замъка на графинята на Холандия, Якоба ван Биерен (Jacoba van Beieren). След нейната смърт, градините Кукенхоф са се превърнали в това, което виждаме днес. Векове наред градините се разрастват и непрекъснато разширяват обхвата на своето разнообразие и красота. Това става благодарение на грижите, които са полагали богати търговски семейства.

Кукенхоф е проектиран през далечния 15-ти век, като от тогава до днес паркът непрекъснато се облагородява. В сегашните си рамки и форми Кукенхоф са проектирани през 1840 година от градинските архитектите Zochter, баща и син. Официално като цветна градина Кукенхоф е открит от кмета на Лис през 1949 година.

Keukenhof

Тогава е било и първото цветното изложение, което в последствие се превръща в ежегодно събитие. За кратко време Кукенкоф се прочува като най-голямата цветна градина на земята. Първото изложение е имало за цел да даде възможност на цветари от Холандия и цяла Европа да представят своите хибриди. От друга гледна точка това би било от голяма полза за Холандия, като най-големият износител на цветя в цял свят.

За да не се изгубите в прекрасните цветни алеи може да използвате за ориентир вятърната мелница, която е разположена в единия край на Кукенхоф. Пред нея се разпростира цветната магия на хиляди лалета, зюмбюли, нарциси, лилии, гербери и орхидеи, които греят в топлите краски на лилаво, розово, жълто, червено, оранжево, зелено и т.н.

Освен външните градини на Кукенхоф навсякъде в парка има оранжерии и павилиони, които предлагат на посетителите различни експозиции, различни развлекателни и опознавателни атракции. Още седем градини освен главната са обособени в Кукенхоф. Те носят името „Вдъхновяващи градини”. За посетителите се организират специални групови разходки, а също така човек може да си наеме колело, ако иска волно да кръстосва из прекрасните ароматни цветя.

4
Общо 6 гласували
5 2
4 2
3 2
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
Нина
Нина
06.02.2012 17:14
Имах щастието да прекарам един ден в този райски кът.Хиляди цветя, прекрасно аранжирани, най-различни форми и цветове.Не може да се опише с думи, трябва да се види.Дай Боже, всекиму.
0
0