Тулум в Мексико

23.12.2010
Тулум в Мексико

Тулум в Мексико (Tulum Mexico) е една от най-популярните туристически дестинации в страната. Разположен на полуостров Юкатан (Yucatán Peninsula), днес Тулим е неразривна симбиоза от три лица – археологическо селище, морски курорт с прекрасна плажна ивица и модерния град Тулум.

Огромната близост на Канкун (Cancun) и едни от най-интригуващите паметници на маите, превръщат Тулум с течение на годините във все по-голямо и развито селище, чиито главен отрасъл е туризмът. Колкото по-далеко обаче дадено място се намира от големи археологически обекти като Канкун, толкова по-спокойно и приятно е то и Тулум е чудесен пример за това.

Името на Тулум означава ограждение, но това е модерното му наименование. Предполага се, че в миналото селището се е казвало Zama, което в буквален превод означава зора. Навярно името е свързано с запад-изток разположението на сградите и начина, по който се плъзга сянката им.

Около 13 век големите селища на маите са изоставени и Тулум съществува като малко морско пристанище. Историческите хроники го описват като малко градче с около 600 жител, което контролирало морската търговия между Хондурас в Юкатан.

Въпреки че Тулум е ограден град, повечето от хората са живеели извън градските стени, а в тях е било мястото на пребиваване на градските управници. Днес Тулум е оградено със стена от три страни, която достига дебелина от 5 километра. Стената е прекъсната от 5 портала.

Тулум в Мексико

Археологическите руини на Тулум се намират се на 130 км южно от Канкун. Входът за руините е на около 5 минути пеша от Археологическата зона. Тя е една от най-добре запазените забележителности, останали от цивилизацията на маите и третата най-посещавана от туристите след Теотиуакан (Teotihuacan) и Чичен Ица (Chichen Itza).

Ежедневно десетки автобуси с посетители спират в Тулум. Археологическата зона има изключителни храмове и дворци, както и прекрасна морска ивица, където човек може да прекара цял ден без да му омръзне.

Най-забележителната и голяма постройка в Тулум е Замъкът. Разположен близо до морето навярно той някога е служил като ориентир за моряците. Храмът и замъкът Тулим първоначално са били покрити с червеникава мазилка, която днес обаче е изчезнала.

До храма се стига по голямо стълбище. Точно срещу замъка Тулум е разположен Храмът на фреските, който някога се е използвал за обсерватория, която следи движението на слънцето. Във вътрешността му могат да се видят интересни фрески от 13 век, но достъпът на посетители вътре вече е забранен.

От лявата страна на замъка Тулум е Temple of the Descending God, а в северна посока е една малка група от постройки, известна като групата на Кукулан. Тук изключително интересен е Храмът на Бога на вятъра, който има овални основи. Под замъка Тулум остават белоснежните плажни ивици на селището, които са едно от любимите места на туристите.

4.3
Общо 3 гласували
5 1
4 2
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати