Римски театър Волтера

26.12.2010

Римският театър Волтера (Volterra Theater) е важно наследство от Римската епоха, което се намира близо до едноименния град, до западното крайбрежие на Италия, в Тосканския регион. Античният комплекс се състои както от Римския театър, така и от Акропол, етруски гробници и римски бани.

Строителството на Римския театър Волтера започва в началото на 1 век пр. н. е., когато заможното семейство Caecina решава да зарови томахавката и да се помири с имперската власт, като посвети този паметник на Август.

Римски театър Волтера

До римския театър се стига лесно от Порта Сан Франческо в самия град Волтера. Поема се по едноименния път Виа Волтерана (Via Volterrana) и след 100 метра се завива надясно към Viale Francesco Ferrucci, чиито руини стоят по дължина на северната част на градските стени. Именно тук се намира и Римския театър. Той е бил открит през 1951 година след дълги археологически работи.

Непосредствено под средновековната стена започва Римския театър Волтера. Под нея има голяма тераса с три засводени ниши и два стълба. Тази тераса служи като вход към пръстеновидната форма наричана „criptoporticus”, върху която е застроена най-високата част на конструкцията. Именно това са трибуните, където някога е стояла публиката.

Днес са запазени в не много добро състояние 19 реда от централната част на Римския театър и по-долните нива. Стъпалата, известни като „itenera scalaria”, водещи до трибуните са направени от камъни Монтекатини (Montecatini stone), същите, с които е изваян и Етруския вход (Etruscan gate).

В основите на Римския театър във Волтера се намира и сцената, която представлява полукръг, който някога е бил облицован с мрамор. Два коридора водят до сцената, където са се вихрили античните актьори. Предната част на сцената е украсено с колони на две нива, направени от коринтски мрамор. Три врати се отварят към сцената от крилата, които са служили като съблекалня и гримьорна. Една от тях е запазена и до днес.

Volterra

Завесите на сцената се навиват по една блестяща за времето си технология. По подобие на телескоп завесите се плъзгат в един тесен канал, разположен пред дървената сцена.

Зад театъра са разположени Римските бани, построени през 4 век. По това време навярно Римският театър Волтера вече е бил изоставен. Във вестибюла все още могат да се видят останките от горещите вани. В далечния десен ъгъл е разположена една овална стая, която служи като парна баня или сауна.

През Средновековието Римския театър Волтера и баните са били занемарени и дори използвани като бунище. Днес е възможно да се насладим на този античен паметник благодарение на археолога Enrico Fiumi, който започва разкопките тук в средата на миналия век.

3
Общо 3 гласували
5 0
4 1
3 1
2 1
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати