Филае

25.12.2010

Филае (Philae) е името на остров, намиращ се по средата на река Нил и по-специално в езерото Насер. Разположен на кратко разстояние от египетския град Aswan, в южната част на Египет, Филае е известен с удивително красивия си и сякаш магичен храм на Изида. Някога този остров е бил популярно място за поклонения пред богинята на живота, магията, плодородието и семейството, като е привличал поклонници от цял свят.

Някои смятат, че на Филае е погребан Озирис – брат и съпруг на Изида и считан за покровител на смъртта. В онези древни векове преди Новата е Филае е бил непристъпен за всякакви хора и живи същества, с изключение на жреците. Митовете разказват, че дори риби и птици не смеели да доближат Филае.

Наименованието на острова има две тълкувания – едното от древноегипетски, а другото от древногръцки. От гръцки Филае може да се преведе като отдалечено или нос на остров. Древните египтяни наричали острова „П-аалек”, което означава едновременно „край" и „сътворение". От 1979 година остров Филае е включен в списъка на ЮНЕСКО със световното културно наследство.

Филае

Всъщност Филае днес е изцяло потопен под водите на езерото Насер, а Храмът на Изида е пренесен на отделни и внимателни номерирани части, след което сглобен на близко намиращия се и по-висок остров Агилика (Agilkai). Агилика е разположен на около 500 метра от първоначалния остров Филае, а причината за преместването на храмовия комплекс е в честите наводнения в началото на 20 век.

Тогава, през 1902 г. е построена първата язовирна стена на Асуан. Оказва се, че това застрашава и е в състояние да разруши или потопи огромен брой безценни археологически паметници, сред които Храмът на Изида.

През 1960 г. ЮНЕСКО стартира най-голямата спасителна акция в историята на археологията. Организацията изготвя специални и старателни планове за пренасяне на застрашените структури парче по парче на определените безопасни места. Самото пренасяне на прочутия храм на Изида трае цели три години, между от 1977 г. до 1980 г. и е белязано от голям професионализъм. Дори земята под храма е оформена спрямо първоначалната на първия остров Филае.

Наводненията от началото на 19 век за жалост изцяло разрушават флоралните мотиви в основите на стените на храма, но всичко друго е почти перфектно съхранено. Светилището на Изида е построено около 370 пр.н.е. от Napktnebef Kheperkare (Nectanebo I). По-късно храмът се разраства и е изключително важен и популярен при управлението на Ptolemy II Philadelphius ( 285-246 пр.н.е. ) и Diocletian ( 284-305 след н.е.).

Филае е един от последните паметници на египетската религия, преживял два века след като Римската империя приема християнството. Светилището на Изида привличало много гръцки и римски поклонници, които идвали тук да се молят на мистериозната богиня за изцеление.

Свещеният остров привлича много гръцки и римски поклонници, дошли да се молят за изцеление от мистериозния египетската богиня Изида. През 535 година по заповед на император Юстиниан някои от стаите на храма на Изида са преустроени за християнското богослужение (в църква, посветена на Дева Мария) докато най-накрая идват мюсюлманите.

4.8
Общо 5 гласували
5 4
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати