Национален паметник Скотс Блъф

13.04.2011

Национален паметник Скотс Блъф е (Scotts Bluff) един интересен скален комплекс, разположен край едноименния град в западната част на Небраска. Изграден от няколко стръмни и назъбени канари, природната забележителност Скотс Блъф стои от южната страна на река Северен Плейт Ривър (North Platte River).

Скотс Блъф е важен монумент от 19 век, който стои на историческите пътища Орегон Трейл (Oregon Trail) и Мормон Трейл (Mormon Trail). Монумнетът се състои от няколко скалисти хълма, но носи името на най-високият от тях Скотс Блъф, който достига до 330 метра в най-високата си точка.

Паметникът Скотс Блъф

Останалите пет скални върха са Кралската скала (Crown Rock), Катедралната скала (Dome Rock), Орловата скала (Eagle Rock), Седловата скала (Saddle Rock) и Караулната скала (Sentinel Rock). Всички те носят наименованията си от формите, на които са оприличени.

За първи път скалният монумент е открит от една експедиция на местните хора през 1812 година. Самото наименование на природното образувание е дадено в чест на търговеца на кожи Хирам Скот (Hiram Scott), който издъхва през 1828 година в подножието на хълмовете.

Хирам Скот бил ранен и изоставен в местността и преди да умре успява да се добере до живописните скали. По този начин името му е увековечено и става нарицателно на този склаен комплекс. От там насетне по този начин започва да се нарича целия района на Небраска, както и града, разположен в близост до скалите.

Скотс Блъф

В момента тази забележителност на Орегон трейл, Мормон трейл и Калифорния трейл предлага на посетителите уникален музей с произведения на изкуството от Уилям Хенри Джаксън (William Henry Jackson).

Интересен факт е, че оттук преминава най-старият бетонен път в Небраска. Този път дава на посетителите възможност да се доберат до най-високата точка на Скотс Блъф чрез три тунела, от които се разкрива невероятна гледка към долината.

В музея край скалите могат да се видят 63 от акварелните произведения на Уилям Хенри Джаксън. Той бил фотограф и артист и в периода между 1866 г. и 1867 г. обикаля и твори край Скотс Блъф. Самият скален масив е определен за национален паметник на 12-ти декември 1919 година.

3
Общо 4 гласували
5 0
4 0
3 4
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати